Politika 16.04.2021.

Izetbegović u Ahmićima: Zločinci moraju biti kažnjeni da bi žrtve našle smiraj

ČITANJE: 2 minute

U mjestu Ahmići kod Viteza danas je obilježeno 28 godina od kada su pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) ubili 116 civila u sklopu akcije “48 sati pepela i krvi”.

Bakir Izetbegović, predsjednik Stranke demokratske akcije, rekao je danas da je prije 28 godina počinjen genocid nad stanovnicima Ahmića.

“Cilj je bio da se potpuno uništi, da se ubije do posljednjeg svaki stanovnik Ahmića, od djeteta od tri mjeseca, preko djece od nekoliko godina, žena, civila, dakle koga god su stigli, ubili su ga. Potpuno je etnički očišćeno ovo mjesto”, rekao je Izetbegović danas u Ahmićima, piše Klix.

Prema njegovim riječima, da se takve stvari ne bi ponavljale, oni koji su to osmislili, koji su to počinili, moraju biti primjerno kažnjeni. U slučaju Ahmića to nije tako.

“Nekoliko nalogodavaca i nekoliko direktnih izvršilaca i 118 godina izrečenih kazni, za 116 ubijene djece, žena, civila… Nalogodavci su već na slobodi. Za direktnim izvršiocima se i dalje traga, kriju ih, kao što kriju i tijela ubijenih. Ne smijemo prestati raditi na tome da se tijela nađu, da nađu smiraj u zemlji, i da se kazne izvršioci i nalogodavci”, rekao je Izetbegović.

Dok se to ne desi, dodao je, “mi nećemo prestati, i nema smiraja u ovoj zemlji dok se svi zločinci i u Ahmićima i diljem zemlje ne pronađu i primjereneo ne kazne”.

Obilježavanju je prisustvovao i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

“Danas se sjećamo i odajemo poštovanje prema svih 116 mučki ubijenih civila u Ahmićima. Nikada nećemo zaboraviti šta se dogodilo u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine, pa i ovdje u Ahmićima na današnji dan prije 28 godina”, rekao je Džaferović.

(E.M)