Politika 02.02.2021.

Izetbegović: Vrijeme je da gradonačelnik Mostara bude Bošnjak

ČITANJE: 1 minuta

Nakon što je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović juče rekao da bi novi gradonačelnik Mostara trebalo da bude iz stranke koja je osvojila najviše glasova, lider SDA Bakir Izetbegović ostaje pri stavu da je došlo vrijeme za bošnjačkog gradonačelnika.

Čović je naveo i da postoji dogovor sa SDA o tome da stranka koja osvoji najviše glasova dobija gradonačelničku poziciju, te da bi prema tome, mandat trebalo da preuzme Mario Kordić.

Izetbegović se na svom Facebook nalogu oštro usprotivio navodeći da ne postoji nikakav dogovor sa HDZ-om te da će novi gradonačelnik biti Zlatko Guzin.

“Ne postoji nikakav dogovor između Dragana Čovića i mene u vezi sa izborom gradonačelnika Mostara. O svemu bitnom za Mostar, uključujući i izbor rukovodilaca, dogovarat će se Mostarci. Kao i mnogo puta ranije, Dragan Čović svoje želje pokušava predstaviti kao postignut dogovor. Još jednom, vrlo jasno – nikakvog dogovora nije bilo, niti ga ima”, naglasio je lider SDA.

Još jednom je ponovio svoj stav, a to je: “Vrijeme je da gradonačelnik Mostara bude Bošnjak”.

Gradsko vijeće Mostara bi trebalo biti konstituisano u petak, 5. februara, ali gradonačelnička pozicija će zavisiti i od drugih stranaka koje čine vlast u Mostaru, a ne samo od SDA i HDZ-a, podsjeća sarajevski portal Klix.

(A.M.)