Izetbegović zabija nož u leđa Vučiću

Bakir-Izetbegovic-Aleksandar-Vucic

Poruke koje je bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović uputio premijeru Srbije Aleksandru Vučiću zbog njegovog dolaska u Banjaluku na obilježavanje Dana Republike 9. januara predstavljaju zabadanje noža u leđa i politiku pomirenja.

U toj ocjeni saglasni su politički analitičari u RS i Srbije ističući da je Vučić u posljednjih nekoliko mjeseci prešao preko krupnih stvari i ostavio ispruženu ruku pomirenja, a da Izetbegović iznova narušava odnose dvije zemlje.

Vučić je na Izetbegovićev poziv u julu došao na komemoraciju u Potočare kod Srebrenice, gdje je za dlaku izbjegao linč. Kako bi izgladili situaciju Vučić je nedugo zatim srdačno ugostio Izetbegovića u Beogradu, a potom se odazvao i pozivu za zajedničku sjednicu Vlade Srbije i Savjeta ministara BiH u Sarajevu. Vučić je nedavno ponovo boravio u Srebrenici i na investicionoj konferenciji toj opštini u ime Vlade Srbije donirao deset miliona maraka, a dio tog iznosa je ekspresno uplaćen u srebrenički budžet. Samo dan nakon skupa Izetbegović je u televizijskoj emisiji kazao da je razočaran zato što Vučić, koji je gostovao s njim, nije bio spreman da prihvati ono što piše u presudama o Srebrenici i da prizna genocid uputivši i provokaciju da je ubijeno više Bošnjaka u Srebrenici za jedan nego Srba tokom cijelog rata u BiH.

Vučić je početkom sedmice nakon sastanka sa predsjednikom RS Miloradom Dodikom rekao da će sa članovima kabineta doći na proslavu Dana Republike 9. januara. Izetbegović mu je poručio da je obilježavanje tog dana vraćanje jednostranoj politici inata i konflikta i glorifikovanje.

Politički analitičar iz Beograda Đorđe Vukadinović kaže da ne čudi Izetbegovićeva retorika.

– Na sceni se može vidjeti i stara poslovica: “Vuk dlaku menja, ali ćud nikad”. Izetbegović se malo zamorio od izjava o dobrosusedskim odnosima na koje je bio prinuđen poslednjih meseci, odnosno od napada na srpskog premijera u Srebrenici da bi umanjio razmere skandala. Sada se vraća onaj stari Izetbegović i takva retorika se može očekivati svaki put kada Beograd u nečemu podrži Srpsku. Izetbegovićeve poruke se mogu tumačiti i kao zabijanje noža u leđa, ali više kao pouka za Vučića da su Izetbegovićeve pomirljive poruke bile prolazna epizoda – kazao je Vukadinović.

Politikolog iz Banjaluke Vlade Simović kaže da je ovdašnja politička kultura na nivou ponašanja razmažene djece.

– Ne vidim otkud sada tolika frustracija, jer ova proslava ne ugrožava nikoga i pogotovo ne vidim čime to Vučić ugrožava bošnjačku političku elitu. Ako se iko ponaša pomiriteljski i želi dobre odnose u regionu to je Vučić koji je to i pokazao odlascima u Sarajevo, Srebrenicu i odnosom prema BiH – kazao je Simović.

Izetbegoviću se pridružio i njegov stranački kolega iz SDA i predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić istakavši da dolazak Vučića na proslavu Dana RS nije dugoročno dobra odluka.

– Onda nema nikakvog razloga da čitava Vlada Srbije ne dođe 1. marta i sa nama obilježi dan nezavisnosti BiH – kazao je Zvizdić.

Ustavni sud BiH donio je nedavno na osnovu Izetbegovićeve apelacije odluku da je neustavan dio Zakona o praznicima RS koji propisuje da se 9. januar proslavlja kao Dan Republike.

********
11. jul

Vučić napadnut na obilježavanju 20 godina od stradanja Bošnjaka u Srebrenici, gdje je došao na Izetbegovićev poziv

22. jul

Vučić primio Izetbegovića u Beogradu uz najviše počasti, a tokom šetnje beogradskim ulicama dočekan uz harmoniku

4. novembar

Održana prva zajednička sjednica Savjeta ministara BiH i Vlade Srbije u Sarajevu

11. novembar

Vučić ponovo došao u Srebrenicu i objelodanio da će Vlada Srbije donirati deset miliona maraka za razvoj te opštine

12. novembar

Izetbegović pozvao Vučića da prihvati sudske presude i prizna da se u Srebrenici dogodio genocid

24. decembar

Izetbegović optužio Vučića da se dolaskom na proslavu Dana RS vraća jednostranoj politici inata i konflikta

(Glas Srpske)

SEZONA GRIPA U REPUBLICI SRPSKOJ: Povećava se broj zaraženih

Sve veći broj građana Srpske zaražen je gripom. U Univerzitetsko-kliničkom centru Republike Srpske još dva smrtna slučaja, čime je broj preminulih od posljedica gripa ove godine porastao na šest. Prema podacima Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, u sedmoj nedjelji ove godine domovi zdravlja u Srpskoj prijavili su 7.588 akutnih respiratornih infekcija, oboljenja slična gripu

“LAKTAŠI OPEN”: Preko 600 džudista na prvom danu takmičenja

Više od 600 najmlađih džudista nastupilo je prvog dana na 18. po redu međunarodnom turniru “Laktaši open”. Najbolji klubovi iz regiona, ali i šire i ove godine daju sve od sebe da se prikažu u najboljem svjetlu, a organizatori su prezadovoljni sjajnim odzivom. Generalni sekretar Džudo Saveza Republike Srpske Siniša Đukić smatra da bi ovogodišnje

Turističko-rekreativni kompleks na Manjači u funkciji od proljeća

Za banjalučke ljubitelje prirode stižu dobre vijesti. Turističko-rekreativni kompleks na Manjači od proljeća će biti uređen kao izletište. Planirana je izgradnja vikend-naselja, hotela, sportskih terena, a na tom dijelu nalaze se i dva jezera koja su posebni mamac za izletnike. “Mi planiramo različite terene poput odbojkaškog, košarkaškog, fudbalskog terena, planiramo da izgradimo bungalove gdje će

Nacrt plana parcelacije auto – puta Banjaluka -Prijedor stavljen na uvid

Sve je jasnije kuda će prolaziti auto-put Banjaluka – Prijedor, dužine od oko 42 kilometra, a vrijednost investicije je projektovana na 297 miliona evra. Nacrt plana parcelacije, stavljen je na uvid u prostorijama gradskih uprava u Banjaluci i Prijedoru, te u prostorijama Narodne skupštine Republike Srpske, do 5. marta. U jednoj od prijedorskih mjesnih zajednica,

Teška saobraćajka u Tesliću, saobraćaj obustavljen

Saobraćaj prema Blatnici u potpunosti je obustavljen, zbog saobraćajne nezgode koja se dogodila na Banji Vrućici u Tesliću. Iz policije su za Srpskainfo potvrdili da se nesreća dogodila i da, na sreću, nema poginulih. U toku je uviđaj, nakon kojeg će biti poznato više detalja. U funkciji je alternativni pravac kraj hotela “Srbija”. (Srpskainfo)

Djeca u skitnji dobijaju prihvatilište u Domu “Rada Vranješević”

Prihvatilište za djecu u skitnji, prema planu transformacije Doma za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja “Rada Vranješević”, trebalo bi da bude otvoreno do kraja marta, rekao je Vladimir Kajkut, v.d. direktora ovog doma. Dodao je da pokreću ovu uslugu za djecu koja su žrtve porodičnog nasilja jer žele da im pomognu. “To bi bio