Politika 26.12.2015.

Izetbegović zabija nož u leđa Vučiću

ČITANJE: 4 minute
Bakir-Izetbegovic-Aleksandar-Vucic
Poruke koje je bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović uputio premijeru Srbije Aleksandru Vučiću zbog njegovog dolaska u Banjaluku na obilježavanje Dana Republike 9. januara predstavljaju zabadanje noža u leđa i politiku pomirenja.

U toj ocjeni saglasni su politički analitičari u RS i Srbije ističući da je Vučić u posljednjih nekoliko mjeseci prešao preko krupnih stvari i ostavio ispruženu ruku pomirenja, a da Izetbegović iznova narušava odnose dvije zemlje.

Vučić je na Izetbegovićev poziv u julu došao na komemoraciju u Potočare kod Srebrenice, gdje je za dlaku izbjegao linč. Kako bi izgladili situaciju Vučić je nedugo zatim srdačno ugostio Izetbegovića u Beogradu, a potom se odazvao i pozivu za zajedničku sjednicu Vlade Srbije i Savjeta ministara BiH u Sarajevu. Vučić je nedavno ponovo boravio u Srebrenici i na investicionoj konferenciji toj opštini u ime Vlade Srbije donirao deset miliona maraka, a dio tog iznosa je ekspresno uplaćen u srebrenički budžet. Samo dan nakon skupa Izetbegović je u televizijskoj emisiji kazao da je razočaran zato što Vučić, koji je gostovao s njim, nije bio spreman da prihvati ono što piše u presudama o Srebrenici i da prizna genocid uputivši i provokaciju da je ubijeno više Bošnjaka u Srebrenici za jedan nego Srba tokom cijelog rata u BiH.

Vučić je početkom sedmice nakon sastanka sa predsjednikom RS Miloradom Dodikom rekao da će sa članovima kabineta doći na proslavu Dana Republike 9. januara. Izetbegović mu je poručio da je obilježavanje tog dana vraćanje jednostranoj politici inata i konflikta i glorifikovanje.

Politički analitičar iz Beograda Đorđe Vukadinović kaže da ne čudi Izetbegovićeva retorika.

– Na sceni se može vidjeti i stara poslovica: “Vuk dlaku menja, ali ćud nikad”. Izetbegović se malo zamorio od izjava o dobrosusedskim odnosima na koje je bio prinuđen poslednjih meseci, odnosno od napada na srpskog premijera u Srebrenici da bi umanjio razmere skandala. Sada se vraća onaj stari Izetbegović i takva retorika se može očekivati svaki put kada Beograd u nečemu podrži Srpsku. Izetbegovićeve poruke se mogu tumačiti i kao zabijanje noža u leđa, ali više kao pouka za Vučića da su Izetbegovićeve pomirljive poruke bile prolazna epizoda – kazao je Vukadinović.

Politikolog iz Banjaluke Vlade Simović kaže da je ovdašnja politička kultura na nivou ponašanja razmažene djece.

– Ne vidim otkud sada tolika frustracija, jer ova proslava ne ugrožava nikoga i pogotovo ne vidim čime to Vučić ugrožava bošnjačku političku elitu. Ako se iko ponaša pomiriteljski i želi dobre odnose u regionu to je Vučić koji je to i pokazao odlascima u Sarajevo, Srebrenicu i odnosom prema BiH – kazao je Simović.

Izetbegoviću se pridružio i njegov stranački kolega iz SDA i predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić istakavši da dolazak Vučića na proslavu Dana RS nije dugoročno dobra odluka.

– Onda nema nikakvog razloga da čitava Vlada Srbije ne dođe 1. marta i sa nama obilježi dan nezavisnosti BiH – kazao je Zvizdić.

Ustavni sud BiH donio je nedavno na osnovu Izetbegovićeve apelacije odluku da je neustavan dio Zakona o praznicima RS koji propisuje da se 9. januar proslavlja kao Dan Republike.

********
11. jul

Vučić napadnut na obilježavanju 20 godina od stradanja Bošnjaka u Srebrenici, gdje je došao na Izetbegovićev poziv

22. jul

Vučić primio Izetbegovića u Beogradu uz najviše počasti, a tokom šetnje beogradskim ulicama dočekan uz harmoniku

4. novembar

Održana prva zajednička sjednica Savjeta ministara BiH i Vlade Srbije u Sarajevu

11. novembar

Vučić ponovo došao u Srebrenicu i objelodanio da će Vlada Srbije donirati deset miliona maraka za razvoj te opštine

12. novembar

Izetbegović pozvao Vučića da prihvati sudske presude i prizna da se u Srebrenici dogodio genocid

24. decembar

Izetbegović optužio Vučića da se dolaskom na proslavu Dana RS vraća jednostranoj politici inata i konflikta

(Glas Srpske)