Region 20.03.2021.

IZGRADNJA “BALKANSKOG TOKA” Nema prepreka da se nova gasna veza Srbije i Srpske realizuje do 2026.

ČITANJE: 1 minuta

Novi gasovod kojim će Republika Srpska biti povezana na “Balkanski tok” u Srbiji trebalo bi da bude završen 2026. godine, rečeno je ze “Večernje novosti” u Ministarstvu rudarstva i energetike Srbije i poručeno da nema prepreke za realizaciju tog projekta.

Ugovor o izgradnji gasovoda potpisale su kompanije “Srbijagas” i “Gas res” iz Republike Srpske 16. marta u Banjaluci, a sada je potrebno da Srbija i BiH stave paraf na međudržavni sporazum.

– U ovom trenutku ne postoje nikakve vidljive prepreke za realizaciju projekta – navedeno je iz Ministarstva.

Pojašnjeno je da će nakon potpisivanja međudržavnog ugovora uslijeditidefinisanje plana izgradnje gasne interkonekcije sa Republikom Srpskom koji će obuhvatati datum početka i završetka izgradnje.

Projektno-tehnička dokumentacija treba da bude gotova do juna 2024. godine, a završetak izgradnje je planiran za 2026. godinu.

Dužina gasovoda na teritoriji Srbije iznosiće 95 kilometara, a u Srpskoj 325.

Ići će trasom od Inđije, Mačvanski prnjavor, Bijeljina, Banjaluka, Novi Grad, a planirano je da njegov kapacitet bude 1,2 milijarde kubnih metara godišnje.

Gasovod, čija je vrijednost na teritoriji Srbije procjenjena na 47 miliona evra, će biti dvosmjeran, što znači da će biti moguće spajanje na druge cjevovode u regionu.

Iz Ministarstva rudarstva i energetike Srbije su ukazali da za projekt gasovoda nema prepreka, ali da grupa od 24 poslanika u Parlamentu BiH pred Ustavnim sudom BiH pokušava da zakoči radove na tri hidroelektrane na Gornjoj Drini koje zajednički grade Srbija i Srpska.

(Srna/ N.S)

Oznake: Balkanski tok, gas