Svijet 16.03.2021.

IZGUBIO SPOR: Bivši Trampov strateg ne može da formira desničarsku akademiju u Italiji

ČITANJE: 1 minuta

Stiven Benon, nekadašnji glavni strateg bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa i bivši izvršni direktor ultradesničarske medijske kuće Brajtbart njuz, izgubio je pravnu bitku za osnivanje desničarske akademije u Italiji.

Naime, italijanski Državni savet donelo je presudu početkom nedelje protiv pokušaja Benona da oformi Institut Dignitas Humanae (DHI) u 800 godina staroj opatiji u naselju Kolepardo, južno od Rima, prenosi Danas.

U izjavi nakon odluke Saveta, Benon je obećao da će se „žaliti i pobediti“. Osnivač DHI Benjamin Harnvel takođe je u izjavi Rojtersu kazao da Institut namerava da uloži žalbu.

Benonovi planovi naišli su na negodovanje i proteste stanovništva, a italijansko ministarstvo kulture, koje je vlasnik opatije, povuklo je licencu Institutu 2019, zbog kršenja ugovornih obaveza, što je izazvalo niz pravnih postupaka.

„Ova presuda nije samo pobeda Ministarstva za kulturno nasleđe, već čitave provincije Frosinone u kojoj se nalazi opatija“, rekla je regionalna savetnica Sara Batisti, prenosi Korijere dela sera.

Akademija je bila deo Benonove – uglavnom neostvarene – vizije okupljanja populista iz cele Evrope i izazvala je interesovanje istaknutih ekstremno desničarskih ličnosti kao što je bivši italijanski ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini.

(SB)

Oznake: Stiv Benon