Vijesti 21.01.2016.

Izigrali zakon da sebi namaknu treći mandat

ČITANJE: 3 minute
meliha
Meliha Jahjaefendić, dugogodišnja direktorica Službe za zajedničke poslove institucija BiH, kandidovala se i za treći mandat na ovu poziciju tako što je aktuelna garnitura izvršne vlasti formalno izigrala zakon koji je sama sukreirala!

Naime, prema članu 34. Zakona o državnoj službi, sekretari s posebnim zadatkom (što su sva tri direktora Službe) “mogu biti imenovani na vremenski period od pet godina, a najduže deset”, pa je samom ovom činjenicom jasno da će formalno i Agencija za državnu službu (ADS) i Jahjaefendićeva, ali prevashodno politika koja iza nje stoji, prekršiti zakon države koju vodi!

Objašnjenje koje smo dobili jeste da Jahjaefendićeva, inače rođena sestra Kemala Huseinovića (bivšeg dugogodišnjeg direktora RAK-a, koji je godinama radio u tehničkom mandatu), nije sve vrijeme bila direktor, već se rotirala i kao zamjenik, pa, ko biva, nije bila na istom radnom mjestu deset godina?!

Budući da se direktor i zamjenici Službe samo uslovno rotiraju svakih osam mjeseci (nešto poput članova Predsjedništva BiH, koji su uvijek članovi Predsjedništva, i kad su predsjedavajući i kad to nisu) ovo je očiti primjer najklasičnije korupcije u institucijama BiH.

Informaciju da su se Jahjaefendićeva, ali i Dragan Brković, koji je također drugi mandat u direktorijatu Službe, nanovo kandidirali, “Nezavisnim” je juče potvrdio i direktor ADS-a Neven Akšamija.

On pojašnjava da je već danas pismeni ispit za kandidate, naredne sedmice su intervjui, te će odmah potom lista biti proslijeđena Vijeću ministara, koje će imenovati direktora i jednog zamjenika (drugi zamjenik, Siniša Perković, je u mandatu). Nesumnjivo, Jahjaefendićeva je, zahvaljujući jakoj političkoj zaleđini u SDA i dobrim vezama, glavni favorit za treći mandat.

Na pitanje zašto krše zakon oni koji treba da ga provode, Akšamija odgovara da to nije tako.

– Doslovnom primjenom zakona, oni na jednom radnom mjestu nisu bili 10 godina, jer se direktor i zamjenici rotiraju. Koliko tačno na kojem – ja to ne znam- ističe Akšamija.

Na pitanje koliko je on blizak s Jahjaefendićevom, te da li su tačne informacije da su veoma bliski i da mu je ona zaposlila tetku u Službi, Akšamija odgovara da su to izmišljotine.

– To je materijalna greška. Gospođu poznajem iz viđenja, a moja najmlađa tetka ima više od 60 godina- navodi Akšamija.

Jučer smo pokušali stupiti u kontakt s Jahjaefendićevom, u čijem su nam kabinetu kazali “da je na sastancima”.

Na pitanja upućena mejlom do zaključenja ovog broja “Nezavisnih” nije nam odgovoreno.

Vrijedi podsjetiti, mediji su ranije izvještavali da je samo u vrijeme svog prvog mandata, koji je otpočeo 2006, Meliha Jahjaefendić u Službu zaposlila čak oko 260 ljudi (ali i mnoge otjerala), pa tako sada Služba od 103 uposlenika i službenika, koliko je brojala 2006, u međuvremenu “narasla” na više od 360 ljudi. Današnji broj je nepoznat.

Inače, Jahjaefendićeva je na glasu kao jedna od “najmoćnijih” žena u institucijama BiH.

(NN)