Vijesti 13.03.2017.

Izigrali zakon u procesu usvojenja: Svjetlana nije htjela u Kanadu

ČITANJE: 4 minute

Centar za socijalni rad Banjaluka nije se obraćao Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS za davanje odobrenja sa međunarodnim elementom usvojenja u slučaju „Kanada“.

– U postupcima usvojenja djece, prema Porodičnom zakonu RS, Ministarstvo ima nadležnost samo u slučaju da je usvojilac strani državljanin – zaključuju iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS.

Ovim odgovorima otklonjena je i najmanja sumnja da se u slučaju usvojenja Severina i Svjetlane B. radilo o klasičnoj obmani i nesavjesnom radu.

Obmana je jer su usvojitelji u dokumentaciji predstavljeni kao lokalni stanovnici, odnosno da žive u Laktašima, iako više od 20 godina žive i rade u Kanadi. Upravo to je uskratilo dodatne kontrole pri usvojenju, ali i uvidu u podatke gdje se danas nalaze brat i sestra i šta se uopšte dešavalo sa njima tokom boravka u Kanadi.

Nesavjestan rad, jer se postupalo mimo pravila struke koja nalažu strogo poštovanje propisa i posebnu pažnju, jer su odluke bile direktno vezane za sudbinu dvoje djece.

Slučaj „Kanada“ ne samo da je pokazao koliko je ova zemlja vođena ličnim interesima već i nešto mnogo strašnije – da apsolutno nikoga nije briga za njihovu sudbinu, iako su Severin i Svjetlana državljani BiH!

Direktorka Centra za socijalni rad Banjaluka Vera Sladojević ne samo da je znala da usvojitelji godinama žive i rade u Kanadi, već je učinila sve kako bi postupak usvojenja Svjetlane i Severina bio završen što prije. O ovome svjedoče informacije iz CSR Banjaluka da je jedan kompletan stručni tim u slučaju „Kanada“ bio smijenjen, jer se nije slagao sa ovakvim usvajanjem.

vera sladojevic

Posebno su zabrinjavajuća svjedočenja o tome kako Svjetlana od početka nije željela da je usvoje Kanađani, jer ju je uznemiravalo to što joj je stric govorio „ljubavi, srećo, dušo“ iako je nije ni vidio do tada. Na kraju je slučaj preuzeo drugi tim, a zabilješke savjesnih službenika o tome kako nisu ni imali detaljnije kontakte sa djecom i usvojiteljima dio su materijalnih dokaza koji su danas pod lupom policije i tužilaštva.

mihajlo i svjetlana babic slucaj kanada

Centar za socijalni rad Banjaluka, odnosno direktorka Vera Sladojević, namjerno je zažmirila na činjenicu da usvojitelji Mihajlo i Svetlana Blagojević žive i rade u Kanadi, kako bi zaobišla dodatne kontrole i omogućila da dvoje djece po kratkom postupku odu u Kanadu, a da uopšte nije utvrđeno u kakvu sredinu odlaze.

Da su postupci u kojima se djeca dodeljuju drugim porodicama u Srpskoj pod strogom kontrolom svjedoči i priča jedne Banjalučanke, koja je hraniteljka.

– Tražili su nam potvrde porodičnog ljekara, nalaze psihijatra, dokaze o zapošljenju i ličnim primanjima, vlasništvu nad imovinom, da se ne vodi krivični postupak i da nismo osuđivani – ispričala je Banjalučanka, dodajući kako je sve trajalo i po mjesec dana.

Mjesecima je trajao i postupak adaptacije djece u novu sredinu.

– Sam postupak je tekao tako da smo prvo obilazili dijete koje je bilo u Domu pa je onda dijete dolazilo kod nas kući, i to vikendom. Za svaku posjetu je trebala saglasnost CSR. Posete su pratili stručni timovi, socijalni radnici, psiholozi i pedagozi, razgovarali posebno sa nama, pa posebno sa djetetom kako bi se uvjerili da li postoje i najmanji problemi. Nakon što smo potpisali sve, stručni timovi su ponovo dolazili u posjete našoj kući – objasnila je postupak Banjalučanka koja je zamolila da joj ne navodimo ime.

Treba naglasiti da se u ovom slučaju radilo o hraniteljskoj porodici, dok je postupak usvajanja daleko složeniji.

Bebu po ubrzanom postupku dobio i partijski kolega

„EuroBlicu“ se proteklih dana javio veći broj građana koji otkrivaju šokantne informacije o slučajevima u kojima je radila aktuelna direktorka CSR Vera Sladojević.

U jednom od njih navodi se da je po ubrzanom postupku beba data na usvojenje visokorangiranom službeniku DNS, čiji je ona član. O ovim slučajevima ćemo detaljno pisati narednih dana.

Umjesto odgovora, piše žalbe

Direktorka CSR Banjaluka Vera Sladojević, inače kada DNS, umjesto odgovora na brojna pitanja o kontroverznom usvojenju, ovih dana uputila je žalbe kako se u ovom slučaju otkriva identitet maloljetnika.

Sladojevićeva je očigledno zaboravila da je upravo ona otkrivala identitet daleko mlađih štićenika Centra kako bi se riješila konkurencije i domogla direktorske pozicije.

(EuroBlic)