Region 30.08.2020.

IZLAZNOST 75,9 ODSTO: DPS 34.2, “Za budućnost Crne Gore” 33.7 odsto glasova

ČITANJE: 2 minute

Na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori, koji su danas održani, biračko pravo iskoristilo je 409.880 građana, odnosno 75,9 odsto od ukupnog broja birača, saopšteno je iz Centra za demokratsku tranziciju (CDT).

U Crnoj Gori su u 20 sati zatvorena birališta na kojima su građani glasali na parlamentarnim izborima, petim od proglašenja samostalnosti te zemlje.

Kako se navodi, na parlamentarnim izborima 2016. godine izlasnost do 20 sati je bila 73,4 odsto, a 2012. godine 70,6 odsto.

Zaokružujući neku od 11 lista, stranaka i koalicija, građani Crne Gore birali su 81 poslanika, koliko broji crnogorski parlament.

Čekaju se prvi rezultati.

Centar za monitoring i istraživanje saopštio je imaju 49,8 odsto uzorka glasova.

Prema prvim procjenama, lista “DPS – Odlučno za Crnu Goru Milo Đukanović” ima 34,2 odsto, a koalicija “Za budućnost Crne Gore” 33,7 odsto, saopšteno je iz Cemija, pišu vijesti.me.

Koalicija “Mir je naša nacija” ima 12.6 odsto, “Crno na bijelo” pet odsto, Bošnjačka stranka 4.4 odsto, Socijaldemokrate 4.3, SDP – Jaka Crna Gora tri odsto, Albanska koalicija Jednoglasno 1.1 odsto, Albanska lista 1.4 odsto, HGI 0.2 odsto, saopšteno je iz Cemija.

Ukoliko neka od hrvatskih listi pređe 0,35 odsto ona dobija rezervisani mandat, podsjetili su iz Cemija.

“Ukoliko albanske liste pređu, kao što prelaze, 0.7 odsto, njihovi rezultati će biti sabrani pa bi u ovom trenutku imali 2.6 odsto i dva mandata.”

Centar za demokratsku tranziciju ranije je saopštio da je biračko pravo ostvarilo 75,9 upisanih birača.

Glasači su na 1.217 biračkih mjesta glasali za jednu od 11 izbornih lista.

Pravo glasa na današnjim izborima imalo je 540.026 građana

Na prvom mjestu na glasačkom listiću bila je izborna lista „Socijaldemokrate-Ivan Brajović-Mi odlučujemo dosljedno“, na drugom „Bošnjačka stranka. Ispravno-Rafet Husović“, trećem „HGI. Svim srcem za Crnu Goru“, na četvrtom „SDP-Jaka Crna Gora“, a na petom Hrvatska reformska stranka Crne Gore. Platforma „Crno na bijelo“ je bila na šestom mjestu, Albanska koalicija „Jednoglasno DP, DUA i DSCG“ na sedmom, „Odlučno za Crnu Goru! DPS- Milo Đukanović“ na osmom, koalicija „Za budućnost Crne Gore“ na devetom, „Albanska lista Genci Nimanbegu i Nik Đeljošaj“ na desetom, a koalicija „Mir je naša nacija“ na posljednjem, 11. mjestu.

(E.M/banjaluka.net)

Oznake: Crna Gora, Izbori