Vijesti 03.03.2019.

IZLETIŠTE SPREMNO ZA PROLJEĆE Poslije godinu dana, uklonjena sva porušena stabla na Banj Brdu

ČITANJE: 1 minuta

Šumsko gazdinstvo Banjaluka okončalo je poslove sanacije šume na području Banj brda, koja je stradala u olujnom nevremenu krajem 2017. godine.

Kako navode iz Šumskog gazdinstva, krajem prošle godine ovi predjeli su i pošumljeni.

– Riječ je o obimnom poslu koji je zahtijevao vrijeme i veliki oprez prilikom uklanjanja oborenih stabala. Uspjeli smo u potpunosti da uredimo prostor koji je bio pogođen olujnim nevrmenom kada je nanesena velika šteta. Istovremeno smo obavili i pošumljavanje, tako da, sa dolaskom ljepšeg vremena, građani će moći potpuno bezbjedno da uživaju na našem najpoznatijem izletištu – rekao je Velibor Stanić, direktor ŠG Banjaluka.

Stanić je napomenuo da dolazi period ljepšeg vremena kada građani češće borave u prirodi, manje je padavina i više sunčanog vremena, tako da se povećavaju i opasnosti od požara.
– I ovom prilikom, Šumsko gazdinstvo Banjaluka apeluje na stanovništvo da ne pali vatru na površinama koje se nalaze u neposrednoj blizini šuma kao i u samim šumama, jer posljedice požara mogu biti katastrofalne kako za šume tako i za ljude – naglasio je Stanić.

ŠG „Banjaluka“ ugovorom potpisanim sa Gradskom upravom, zaduženo je za  čuvanje i zaštitu šuma, šumsko-uzgojne radove i slično.

Kako bi Banj brdo, omiljeno mjesto za šetnju i rekreaciju mnogih Banjalučana, dobilo još sadržaja, iz Grada podsjećaju da je  uređena pješačka staza od Rajnerovog vrela do Trešnjika, zatim staza od banje u Srpskim toplicama do Banj brda, uveden je turistički bus, postavljen teleskop, uređen plato ispred spomenika palim Krajišnicima, te postavljena nova led rasvjeta na putu za Banj brdo.

(Srpskainfo)