Magazin 17.01.2016.

Izložba Alije Kambera u Banjaluci: Preplitanje haosa i reda kroz djela

ČITANJE: 2 minute
alija k
Jedinstven prostor za izlaganje u Banjaluci, stan pretvoren u galeriju, Art klub prostor, na već dobro poznatoj adresi Kordunaška 22, vrata savremene umjetnosti ovaj put otvara talentovanom multimedijalnom umjetniku iz Tuzle Aliji Kamberu.

Izložba “Apstrakcija od pamtivijeka pa naovamo” je otvorena u subotu, 16. januara, a tih tridesetak kvadrata galerije biće na najbolji način iskorišćeno kako bi oni istinski poštovaoci umjetnosti imali priliku da se upoznaju sa mnogobrojnim i različitim radovima Alije Kambera.

U najavi izložbe stoji da Kamberove apstrakcije, na prvi pogled, zajedno sa njihovim neobičnim nazivima odišu energičnošću, spontanošću i određenom dozom dinamizma. Međutim, kad se obrati pažnja na likovne elemente koje ovaj umjetnik koristi, primjetno je nešto što povezuje sva njegova platna – neizostavno preplitanje kako linija i boja, tako i haosa i reda.

-Ime izložbe ‘Apstrakcija od pamtivijeka pa naovamo’ u stvari znači od mog pamtivijeka, koliko ja pamtim svoj rad. Apstrakcija je od početka mog umjetničkog rada u centru pažnje, ali sam se ovaj put posvetio i apstrakciji u slikarstvu, kao i u kombinovanju na platnu i drvetu- kazao je umjetnik.

Zbog veličine prostora, kako kaže, odlučio je da izloži mnogo minijatura.

-Predstaviću sve tehnike kojima se ja bavim, od same apstrakcije na fotografiji pa do slika, a publika će moći vidjeti i neke artefakte koje sam nalazio po svijetu, uglavnom nekog apstraktnog karaktera, a biće i nekoliko gifova koje ću postaviti na ajpedima- dodaje Alija.

Kamberu ovo nije prvi put da izlaže u Banjaluci. U našem gradu izlagao je sa svojom Galerijom “Grundilo”, čiji je vlasnik i osnivač, a koja se takođe nalazi u njegovom stanu u Tuzli.

“Nadam se da će biti mnogo onih koji će željeti da čuju i vide moju priču. Vjerujem da će to biti jedno izuzetno interesantno veče. U Banjaluci sam upoznao mnogo mladih umjetnika i poštovaoca umjetnosti, koji su sve ovo vrijeme pratili moj rad”, kaže Kamber.

Živi umjetnici

Savremena umjetnost je za njega, kako kaže, čudan izraz.

-Savremena umjetnost podrazumijeva da je savremena, jer mora biti takva. Galerija u Kordunaškoj, ali i svaka koja danas radi u BiH, podržava ne samo lokalne umjetnike, već i žive umjetnike. To je vrlo bitno, da se podržavaju živi umjetnici i da se pokušaju prodati umjetnička djela. Bitno je i to da se kupuju djela živih umjetnika, pa da ljudi lijepo žive dok su na ovom svijetu, a kad umru, ionako je sve gotovo- ističe Alija Kamber.

(Glas)