Magazin 14.06.2016.

Izložba djela Ilije Dimića u MSU RS: Letenje kao lijek za letargiju

ČITANJE: 1 minuta

Akademik Dušan Otašević predstaviće postavku „Ilija Dimić – Izložba slika i konstrukcija“ u četvrtak, u 20 časova, u Muzeju savremene umjetnosti RS u Banjaluci.

Publici će biti prikazan jedinstven koncept o Iliji Dimiću, „imaginarnom geniju i idealnom umjetniku“, čiju su živopisnu biografiju zajedno osmislili Dušan Otašević i Branko Vučićević, ugledni filmski teoretičar, kritičar i scenarista iz Beograda.

Izložba je naslovljena sa “LETenjem protiv LETargije”.

– Duhovnog oca u istoriji umjetnosti nikada nisam imao, pa sam odlučio da ga izmislim – izjavio je Dušan Otašević predstavljajući djela „imaginarnog pretka“ Ilije Dimića.

Postavka, za koju je Otašević svojevremeno dobio nagradu iz Fonda „Ivan Tabaković“, prvi put je prikazana 1990. godine u beogradskoj Galeriji “Sebastijan”. Tada je premijerno predstavljena ova fikcionalna simulacija, odnosno stvaralaštvo do tada neotkrivenog pilota i avangardnog umjetnika.

– Život Ilije Dimića hronološki je smješten u period od 1901. godine, kada je rođen u Beogradu, do 1938. godine, kada gine kao borac u Španskom građanskom ratu. Školovao se na Bauhausu, oduševljavao se dadaizmom, zenitizmom, ruskim konstruktivizmom, dopisivao se s Tatlinom, bio opsjednut letenjem, a uzor mu je bio Dedal. U tom duhu su i nastali njegovi radovi aerodinamičkih linija, koje je Otašević patinirao, ne bi li djelovali što autentičnije – rekli su u Muzeju savremene umjetnosti RS.

Muzej savremene umjetnosti RS izložbu realizuje u saradnji sa Galerijom Srpske akademije nauka i umjetnosti i Fondacijom kolekcije Trajković iz Beograda, a u Banjaluci će biti otvorena do 26. avgusta.

(Blic)