Magazin 08.04.2016.

Izložba fotografija Hrvoja Polana “Priče o besmislu”

ČITANJE: 2 minute
cover2-page-2
Izložba fotografija „Priče o besmislu“ svjetski poznatog i priznatog autora Hrvoja Polana biće održana 10. aprila sa početkom u 19 časova u Muzičkom paviljonu Staklenac.

Izložba „Priče o besmislu“ prikazuje apsurdne posljedice koje društveni sukobi ostavljaju iza sebe.

Fotografije, ilustrovano iz perspektive žrtava, pokazuju besmisao ratovanja, ali i danas veoma aktuelnu temu o izbjeglicama.

„Priče o besmislu“ čine četiri različite vizuelne priče. Prva priča prikazuje djecu u Gazi oboljelu od PTSP-a, druga priča pokazuje američku invaziju na Irak sa svim posljedicama koje je ta invazija imala na tu zemlju. Treća priča predstavlja zid razdvajanja koji Izrael gradi prema Palestincima. Četvrta priča je aktuelna priča o izbjegličkoj i humanitarnoj krizi na balkanskoj ruti.

Poslije otvaranja izložbe biće upriličen razgovor na temu „Kriza solidarnosti“ sa autorom izložbe Hrvojem Polanom i gošćama Ivanom Dragičević, producenticom N1 televizije i Žarkom Radojom, urednicom internet stranice Balkanskog servisa Radija Slobodna Evropa. Razgovor će moderisati aktivista Dražen Crnomat.

Hrvoje Polan se više od 25 godina bavi dokumentarnom i news fotografijom. Radio je za brojne novine i agencije, od Feral Tribunea do Reutersa i zadnjih deset godina je u Agence France-Presse regionalni glavni fotograf. Od 1992. godine, pokrivao je sva ratna područija u bivšoj Jugoslaviji, Albaniji, Gazi, Zapadnoj Obali, Izraelu, Libanonu i Iraku, kao i razne društvene sukobe, političke i sportske događaje širom svijeta. Objavljivao je u svim vodećim svjetskim medijima (Time, Newsweek, The Guardian, The Independent, Der Spiegel, Le Monde, BBC…) Izlagao je na nekoliko domaćih i međunarodnih izložbi. Jedan od radova mu je nagrađen i uvršten u kolekciju “100 najboljih slika dekade 1990-2000”, koja je izložena u Museum of Modern Art (MoMA) u Njujorku.

(Banjaluka.net)