Magazin 01.09.2018.

IZLOŽBA HELGE PARIS U MSU RS Hronika svakodnevnog života Istočne Njemačke

ČITANJE: 2 minute

Helga Paris je umjetnica koja se čitav život bavila fotografijom i poznata je autorka brojnih fotografija svakodnevnog života Istočne Njemačke.

Postavka “Helga Paris: Fotografije” biće otvorena u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske u četvrtak u 19 časova. Ova njemačka umjetnica priređuje izložbu povodom Dana evropskog kulturnog nasljeđa, a postavka koju će banjalučka publika imati priliku da vidi je dio njene turneje po jugoistočnoj Evropi. Izložba u Banjaluci je četvrta u nizu. Nakon otvaranja izložbe planirano je stručno tumačenje i vođenje kroz fotografije koje će obaviti Harf Cimerman. On je umjetnik, fotograf i prijatelj Helge Paris.

Priznata njemačka umjetnica Helga Paris rođena je 1938. godine u Njemačkoj. Tokom svoje višedecenijske karijere svijetu je predstavila više od 20 samostalnih i desetine grupnih izložbi. Njen rad donio joj je priznatu i cijenjenu poziciju u istoriji njemačke fotografije. Od 1966. godine ova umjetnica živi u berlinskom okrugu Prenzlauer Berg i više od trideset godina je hroničar poslijeratnog perioda. Na svojim fotografijama istražuje melanholičnost i poetiku Istočnog Berlina.

– Djelo Helge Paris u njemačkoj fotografiji zauzima značajnu ulogu. U serijama fotografija decenijama je otkrivala promjenljivu sliku njemačke istorije, koja obuhvata više od 30 godina. Helga Paris jednako strogim, kao i nježnim pogledom izvještava o životu u državi koja je 1949. godine nastala kao posljedica Drugog svjetskog rata, kao država radnika i seljaka koja je postojala istočno od fronta hladnog rata do 1989. godine – navela je Inka Šube u predgovoru kataloga izložbe “Helga Paris: Fotografije”.

Obični trenuci svakodnevnog života poput banalnih trenutaka samoće i zajedništva, držanja, pogleda, gestikulacije, pokreta, površinske strukture i prostorije, koji izvještavaju kako o okolnostima, pričama, tako i iskustvima ljudi i stvari, jesu osnovni motivi koje ona prikazuje na svojim fotografijama. Bitni segmenti, koji mogu da se otkriju u njenom radu, odnose se i na način ophođenja prema tim okolnostima. Zahvaljujući njenoj sposobnosti fotografisanja zapuštenih ulica i oronulih kuća, sa istim saosjećanjem i strogoćom kao i fotografisanja gostiju kafana i djece koja se igraju, Paris svemu daje posebno dostojanstvo.

Saradnja

Izložba je organizovana u saradnji sa Gete institutom Bosne i Hercegovine i Institutom za inostrane poslove Njemačke. Muzej savremene umjetnosti RS do sada je ostvario nekoliko uspješnih projekata s pomenutim institucijama, od kojih se posebno izdvaja izložba Sigmara Polkea iz 2015. godine.

(Srpskainfo)