Magazin 24.08.2018.

IZLOŽBA “KOČIĆEVO OGNJIŠTE” Formirana nova Zbirka etnološkog blaga

ČITANJE: 3 minute

U okviru 53. Kočićevog zbora biće otvorena izložba “Kočićevo ognjište”, na piščevom ognjištu, Stričići, u nedjelju 26. avgusta u 11 časova.

Autor izložbe je Vladimir Đukanović, muzejski savjetnik i etnolog, a sama postavka obuhvata 55 trodimenzionalnih predmeta koji se odnose na tradicionalni način stanovanja te 11 fotografija iz Zbirke Muzeja RS. Fotografije prikazuju ljude, nošnje, predjele, tradicionalni način stanovanja i porodična zadruge. Muzej Republike Srpske, Grad Banja Luka i Turistička organizacija Grada Banja Luka, ušli su u ovaj projekat formiranja Zbirke “Kočićevo ognjište”, a Zbirka se odnosi na popunjavanje već postojećih objekata na lokaciji Kočićeve rodne kuće.

Objekat koji je opremljen je kuća iz Perioda kraja 19. i početka 20. vijeka. U sredini kuće nalaze se predmeti tipični za ambijent ognjišta kao što su prijekla, sadžak, verige, mašice, maša, tava i tepsija…pored toga prikazani su predmeti za čuvanje i pripremanje hrane – naćve, kašun, lopar, razne keramičke zdjele i drugi. Izložen je i tradicionalni namještaj, kao što su sofre, tronog ili stolovača, tronošci i klupe.

-Ovi radovi su samo početak u procesu prikupljanja predmeta i formiranju ove Zbirke, a cilj nam je da opremimo sve objekte koji se nalaze pored glavne kuće, kuću Petra Kočića, te zgradicu, ambar i ostale objekte koji se nalaze u blizini. Na ovaj način realizovaće se plan formiranja Zavičajnog muzeja “Kočićevo ognjište”, koji je od izuzetnog značajan kako za očuvanje i promocuju etnološkog blaga i kulturnog naslijeđa tako i za raznovrsnost turističke ponude. Posebno ističem da je izlaganje Zbirke važno za najmlađu populaciju RS, đake, zbog mogućnosti organizovanja aktivnosti kao što su škole u prirodi, jednodnevni izleti i ekskurzije za srednjoškolce – kaže Đukanović dodajući da je riječ o autohtonim predmetima iz toga kraja.

-Svi predmeti su nabavljeni su od stanovništva Zmijanja, pripadaju lokalitetu Manjače, autohtoni iz toga kraja. Petar Kočić je naš najveći književnik i narodni tribun, te je ovakav Muzej potreban da bi se uspomena na ovog velikana sačuvala i njegovala na dostojanstven način koji omogućava posjetiocima da spoznaju kulturno bogatstvo Republike Srpske – kaže autor izložbe.

Đukanović po zanimanju etnolog i muzejski savjetnik kaže da je ova izložba plod dugogodišnjeg rada na tragovima osnivača Muzeja Vrbaske Banovine i prvog direktora, Špire Bocarića.

-Već sedamnaest godina, kao etnologu Muzeja RS, prioritet mi je da radim na prikupljanju etnološke muzejske građe, tragovima osnivača Muzeja Vrbaske Banovine i prvog direktora, Špire Bocarića. Ove godine, kao muzejskom savjetniku, Grad Banja Luka i TOBL su mi ukazali veliku čast, prepoznajući tu viziju i pružajući podršku u formiranju Zbirke “Kočićevo ognjište”. Ovaj korak je najznačajniji poduhvat u mojoj karijeri na koji sam izuzetno ponosan, jer sam siguran da je kreiranje prve Zbirke budućeg Muzeja, jednako značajan korak u realizaciji planova da Republika Srpska dobije zavičajni Muzej “Kočićevo ognjište – kaže Đukanović.

(Srpskainfo)