Magazin 28.11.2018.

IZLOŽBA Pogledajte grafike najboljeg studenta Akademije umjetnosti u Banjaluci

ČITANJE: 1 minuta

U banskom dvoru je otvorena izložba grafika Miloša Vučena, najboljeg studenta smjera za grafiku Akademije umjetnosti u Banjaluci.

Miloš Vučen, rođen u Prijedoru 26.08.1995. godine, osnovnu i srednju školu završio u Prijedoru. Akademiju umjetnosi u Banjaluci upisuje 2014 godine.

Diplomirao je 2018. godine grafiku u klasi prof. Gorice Miletić Omčikus, iste godine upisuje master studije na istoj akademiji u klasi prof. Milana Krajnovića. Učestovao je na kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu.

U Banjaluci se predstavlja sa serijom radova CrnoCrne.

Miloš Vučen kaže nam da CrnoCrne ne daju tačnu informaciju da li je fizičko biće u pitanju, iako su dio anatomije “Homo Sapiensa” sa crnim pigmentom kože u njihova tkiva, kožu i tetive uključuje se crna u bijela magija kao neka sila koja identifikuje mistiku šta se krije iza ostatka tijela “bića”.

Da li uz pomoć te sile mogu da promijene ljudsko obličje i dožive metamorfozu u drugo tijelo ili biće.

Pokazuje ljudsku anatomiju, anoreksičnost, dijelove mišićnih masa kao i seksualnost tijela, sa momentima izražene erotičnosti i privlačnosti.U određenom segmentu su zastrašujuće i uznemirujuće, a u drugom provokativne.

Gdje nema prisustva boje samo je umna sila prisutna gdje kao stvaralac uživam u odsustvu boje i izrazitom crnilu.Vidna je sve čudnija i skrivena ali jako bukvalna mistika. Rad se dovodi u krvno srodstvo sa mistikom i mitologijom, srodnošću crno crnih i homopsihotičnih.

Vučen je dobitnik nagrade PLAKETA BANSKOG DVORA za 2017/2018. godinu i najbolji student smjera za grafiku Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci.

(Buka)