Magazin 31.10.2017.

Izložba povodom 100 godina od rođenja Džona F. Kenedija: Mona Liza i Supermen stižu u Banjaluku

ČITANJE: 2 minute

U Muzeju savremene umjetnosti RS, u četvrtak u 19 časova, biće otvorena izložba „Mona Liza i Supermen: Džon Kenedi i ‘Nova granica’ kulture“.

U okviru ove postavke, kažu u MSU RS, po prvi put će u RS biti predstavljeno i djelo Endija Vorhola „4 x Džeki“, koje je u vlasništvu Muzeja savremene umjetnosti u Beogradu.

– Izložba je nastala povodom 100 godina od rođenja Džona F. Kenedija, kao rezultat saradnje sa profesorkom Simonom Čupić, sa katedre za Modernu umjetnost Filozofskog fakulteta u Beogradu, koja je i autorka istoimene knjige, proglašenom publikacijom godine od strane ICOM, a realizuje se uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH – navode u MSU RS.

Izložba u produkciji MSU RS, predstaviće publici život predsjedničkog para Kenedi: od inauguracije, kulturnog aktivizma, odnosa prema savremenoj umjetnosti, trke u svemir, sve do tragičnog završetka jednog od omiljenih ličnosti američke istorije.

– Političke i društvene okolnosti koje su početkom sedme decenije 20. vijeka dovele do strateške promjene pravca u zvaničnoj kulturnoj politici SAD biće predstavljene kroz niz fotografija, popularnih časopisa, stripa i autentičnih dokumentarnih materijala koji su doveli do stvaranja kulta ličnosti Džona Kenedija. Posebna pažnja će kroz izložbeni materijal biti posvećena kultnim kulturno – istorijskim događajima poput: predsjedničke inauguracije sa govorom Roberta Frosta, složenoj restauraciji Bijele kuće, pod patronatom Žakline Kenedi, izložbi Mona Lize u Njujorku i Vašingtonu, koncertima Pabla Kasalsa i Grejs Bambri i načinu na koji je Džon Kenedi viđen od strane savremenih američkih umjetnika – objašnjavaju u MSU RS.

Tokom trajanja izložbe MSU RS priprema bogat i sadržajan prateći program u okviru kojeg će publika imati priliku da uživa u igranim i dokumentarnim filmovima, prisustvuje predavanju Dejvida Lubina, profesora istorije umjetnosti, filma i popularne kulture sa američkog Univerziteta „Šarlot S. Veber“, ali i da u okviru postavke u Muzeju izradi svoj „vorholovski“ portret u stilu Džeki Kenedi. Na otvaranju izložbe biće izveden svojevrsni vremeplov američkog plesa, karakterističnog za drugu polovinu 20. vijeka koji će izvesti Željka Đukić i Tihomir Stefanović, treneri Plesnog kluba „Gema“.

Tokom trajanja ovog projekta MSU RS imaće i saradnju sa Istorijskim muzejom u Sarajevu gde će 17. novembra biti priređena izložba sa predavanjem profesora Dejvida Lubina.

„Smrt u Dalasu“ Zorana Naskovskog

Postavku dodatno zanimljivom čini rad Endija Vorhola, koja se sastoji od četiri fotografije Žakline Džeki Kenedi, kao i video instalacije „Smrt u Dalasu“ beogradskog umjetnika Zorana Naskovskog, jedinog umjetnika sa ovih prostora koji je izlagao u Vorholovom muzeju u Pitsburgu.

– U video instalaciji „Smrt u Dalasu“, Naskovski je oživio istoimenu pjesmu hercegovačkog guslara Joze Karamatića nizom dokumentarnih zapisa, fotografija i drugih materijala iz Kenedijvog života, pružajući ruku ovom bizarnom djelu da uplovi u luku moderne umjetnosti – kažu u MSU RS.

(EuroBlic)