Magazin 16.12.2018.

IZLOŽBA “PROGON” Šobajićeva djela pred Banjalučanima

ČITANJE: 2 minute

Izložba slika i instalacija pod nazivom “Progon” Miloša Šobajića, jednog od najistaknutijih srpskih slikara i umjetnika današnjice, otvorena je u subotu veče u Kamenoj kući na banjalučkoj tvrđavi Kastel.

Šobajić je pred okupljenim ljubiteljima umjetnosti istakao da slike i skulpture predstavljaju proizvod njegovog dugogodišnjeg rada i zalaganja na polju likovne umjetnosti.

“Ove slike i skulpture predstavljaju proizvod mog dugogodišnjeg rada. Ima tu slika starih i po 20 godina. Pre nekoliko meseci sam otkrio da se sve te slike uklapaju u jednu celinu pod nazivom ‘Progon’, kojeg posmatramo još od biblijskih dana kada su Adam i Eva proterani iz raja prema ovoj zemlji, pa sve do ovih poslednjih progona koji se odnose na naš narod”, rekao je Šobajić.

Umjetnik ističe da je cilj instalacije da prikaže pojam progona koji se uklapa u kombinaciju slika.

“Ova instalacija predstavlja jednu gomilu koju neko tera. Da li je to arhangel ili neko drugi, to ne znamo, ali ona svakako prikazuje narod koji beži”, rekao je Šobajić.

Umjetnik je, takođe, iskoristio priliku da zahvali organizatorima izložbe i posjetiocima.

“Pre nekoliko nedelja sam saznao da je naš domaćin Mladen Matović kompozitor himne Republike Srpske. Ja želim da Republika Srpska opstane jer je to jedini način da ovaj narod ne bude prognan s ovih teritorija”, zaključio je Šobajić.

Matović, koji je direktor Kulturnog centra Banski dvor, kazao je da osjeća izuzetno zadovoljstvo što je u mogućnosti da u predivnom zdanju Kamene kuće ugosti Miloša Šobajića, jednog od najuticajnijih i najznačajnijih likovnih umjetnika današnjice.

“Ne znam da li postoji bolji način da zaokružimo istorijsku godinu za Banski dvor”, rekao je Matović.

Podsjetio je da je ova godina veoma značajna za Banski dvor, koji je organizovao tri festivala i veliki broj događaja u vlastitoj produkciji.

“Zahvalan sam svima vama koji ste došli po ovom lošem vremenu da podržite izložbu i sve ono što radi Banski dvor”, rekao je Matović.

Izložbu “Progon” umjetnika Miloša Šobajića publika može pogledati svakog dana od 10 do 18 časova, osim nedjeljom.

(Nezavisne)