Magazin 24.11.2016.

Izložba “Rat sjećanja” otvorena u banjalučkom “Staklencu”

ČITANJE: 2 minute

Specifično putovanje kroz blisku prošlost, obilježenu ratom i stradanjem, počelo je u Sarajevu gdje je prvi put predstavljena izložba ”Rat sjećanja”, nastavilo se u Mostaru a potom i u Banjaluci gdje je preksinoć u Muzičkom paviljonu Staklenac otvorena postavka fotografija nastalih u okviru projekta “Ratni spomenici u Bosni i Hercegovini (od 1991.)”

Ovaj projekat rezultat je višegodišnjeg i obimnog istraživanja Centra za nenasilnu akciju (Sarajevo-Beograd) kreiranog s ciljem preispitivanja dominantnih obrazaca sjećanja, u namjeri da adekvatan odnos prema prošlosti posluži kao platforma za izgradnju sigurnije budućnosti. One koja će biti obilježena razumijevanjem i nenasiljem.

izlozba-rat-sjecanja2

Banjalučku postavku koju kao i u prethodnim gradovima čini 51 fotografija velikih formata na kojima se nalaze dokumentovana obilježena i neobilježena mjesta stradanja, posjetio je značajan broj ratnih vojnih veterana, građana Banjaluke, te aktivista posvećenih izgradnji mira.

Atmosfera kakva je pratila otvaranje izložbe u Staklencu potvrda je neophodnosti zagovaranja javnog konstruktivnog dijaloga o prisutnoj politici memorijalizacije, s ciljem korigovanja postojećeg pristupa.

Na otvaranju izložbe prisutnim su se obratili članovi Centra za nenasilnu akciju (Sarajevo-Beograd)-Nataša Okilj, Katarina Milićević i Nedžad Horozović koji je sa Nenadom Vukosavljevićem i fotografisao spomenike nastale tokom i nakon posljednjeg rata.

Uvodničari su publici u Banjaluci približili misiju CNA usmjerenu ka izgradnji trajnog mira kroz promociju kulture nenasilja te objasnili specifičan proces dolaženja do šturih podataka koji memorijale prate, osvrćući se i na etape istraživanja i nastanak fotografija, te poruke koje se nedvosmisleno iščitavaju.

izlozba-rat-sjecanja3

Za sve one koji nisu bili u prilici prisustvovati otvaranju, podsjećamo da će banjalučka postavka biti otvorena do 4. decembra 2016. nakon koje se seli u Bihać i time završava bosanskohercegovačko putovanje.

Naredna postavka van granica BiH panirana je za Beograd.

(nezavisne.com)