Magazin 30.03.2016.

Izložba “Slobodan Dragaš – Crteži”: Neprikazana djela pred publikom

ČITANJE: 2 minute
izlozba dragas
Deset godina Slobodan Dragaš ne hoda ulicama Banjaluke, već deceniju u prisustvu svog najvjernijeg prijatelja, psa Ćire ne stvara umjetnička djela, ali na svu sreću nije zaboravljen.

Nikad neće ni biti jer će njegova djela nadživjeti još mnoge generacije. Povodom 10 godina od smrti banjalučkog vajara i slikara, koje su navršene 26. marta, u utorak je u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci RS (NUB RS) u Banjaluci otvorena izložba “Slobodan Dragaš – Crteži”, koju su pripremili Ljiljana Ševo i Renato Rakić.

Rakić je na Dragaševu inicijativu nastavio njegovu tradiciju rada s mladima, a on je kazao da Banjalučani u NUB RS, između ostalog, imaju priliku da vide crteže koji nisu nikad izlagani.

-To su crteži koje smo pronašli pod prašinom, ispod kreveta, na ormarima, i koji su prikaz njegove estetike u rasponu od 15 godina. Dragaš je bio čovjek koji je nakon srednje likovne škole u Splitu i Akademije umjetnosti u Sarajevu mogao da bira i mjesto i način na koji će da živi. Imao je ponude, ali je odabrao Banjaluku – grad u kojem je odrastao. Tragovi koje je ostavio su neizbrisivi-naveo je Rakić.

Dodao je da danas imamo priliku da vidimo njegove skulpture u javnom prostoru, a da je Dragaš kroz svoje aktivističke strane ostavio najveći značaj na polju edukacije koja jeste zapostavljena kroz institucije i školstvo, tako da je to vrijedan poklon svima nama.

Dragašev prijatelj, profesor Miloš Šolaja istakao je da je on imao tu crtu, da organizuje i da podstakne, kako pojedince, tako i kolektive, ali i da je bio istrajan u namjeri da širi umjetnost, te da je ljudi doživljavaju što više.

-Dragaš je gradu ostavio jedan testament sa mnogo aneksa, u kojem je zavještao sve što je radio. Zavještao je legat Banjalučkoj eparhiji, na kraju je ostavio za vječnost ovo što se sada događa  napomenuo je Šolaja. U tom kontekstu do kraja godine će u Dragaševu čast biti objavljena i monografija, koja će na još jedan način čuvati uspomenu na banjalučkog umjetnika.

(NN)