Vijesti 11.12.2015.

Izložba šokantnih primjera javnih nabavki i u Banjaluci

ČITANJE: 2 minute
Javne nabavke
U znak podrške lokalnim organizacijama koje se bore protiv korupcije u javnim nabavkama, Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) pokreće javnu kampanju pod nazivom “Mi plaćamo cijenu!” .

Kampanja “Mi plaćamo cijenu!” fokusira se na korupciju u javnim nabavkama s ciljem informisanja i ohrabrivanja građana da zahtijevaju i podrže promjene u procesima javnih nabavki.

U sklopu kampanje USAID organizira putujuću izložbu: “Mi plaćamo cijenu: izložba šokantnih javnih nabavki u BiH”, kojom će se javnosti prezentovati korupcija i gubici u javnim nabavkama.

Izložba počinje danas u trgovačkom centru Sarajevu City Center, a predmeti će biti izloženi pet dana na različitim lokacijama.

Izložba će biti prikazana u devet gradova BiH, a predstavljaće izbor najnečuvenijih primjera iz prakse u BiH koji pokazuju kako su netransparentni procesi nabavke, korupcija i mito “naduvali” cijene plaćene za zajednička dobra ili usluge.

Pored trgovačkih centara u Sarajevu, Banjoj Luci i Mostaru, dijelovi izložbe će biti prikazani u američkim kutcima u Doboju, Tuzli, Bihaću, Zenici, Trebinju i Brčkom.

Kroz javne nabavke se godišnje u prosjeku potroše tri milijarde konvertibilnih maraka budžetskih sredstava. 75,14% javnih nabavki u BiH se realizuje netransparentno što čini skoro 50% ukupne vrijednosti javnih nabavki. Građani Bosne i Hercegovine nemaju informaciju na šta, gdje i kako se potroši 1,5 milijardi maraka njihovog novca godišnje!

Kampanja “Mi plaćamo cijenu!” trajaće dva mjeseca a s ciljem jasne podrške podnošenju i konačnom usvajanju 18 izmjena i dopuna Zakona o javnim nabavkama u državnom parlamentu BiH a koje su u cilju unapređenja Zakona, kreirale lokalne organizacije: ACCOUNT Network, Tender, Transparency International, Fond otvoreno društvo i Udruženje poslodavaca u BiH, saopšteno je iz USAID-a.

(Akta.ba)