Magazin 22.11.2018.

IZLOŽBA “TJELOVITOST” U KLUBU PROSTOR Umjetnički radovi u čast ljudskog tijela

ČITANJE: 1 minuta

Večeras od 19 časova u Art klubu Prostor biće otvorena umjetnička izložba pod nazivom “Tjelovitost”.

Izložba je rezultat saradnje Art kluba Prostor i Akademije umjetnosti Banjaluka a čine je radovi studenata 1. i 2. godine Akademije nastalih u klasi profesora Leonile Marić na predmetu Plastična anatomija.

Magistar Maja Dodig, profesor i član umjetničkog savjeta izložbe kaže da je ova postavka iskazivanje likovne inventivnosti u istraživanju ljudskog tijela.

– Proučavanje anatomske strukture ljudskog tijela je predmet istraživanja i interesovanja mnogih umjetnika kroz vijekove i poznavanje ljudskog tijela je predstavljalo preduslov bavljenja umjetnošću. Simbolika ljudskog tijela je bila i ostala nezamjenjiv motiv u istoriji slikarstva. Crteži studenata, nastali u okviru nastavnog procesa na predmetima Plastična anatomija 1, 2, 3 i 4, pored uobičajenih anatomskih atlasa, mišićnog sistema čoveka i kostura, na živim modelima prikazuju anatomske zakonitosti ljudskog tijela u mirovanju i pokretu. Pristup i materijali koji su korišteni u realizaciji omogućili su iskazivanje likovne inventivnosti i obuhvaćeno je objedinjavanje anatomske zakonitosti sa kreativnim činom što sa sigurnošću predstavlja iskorak u procesu istraživanja plastične anatomije – kaže Dodig.

(Srpskainfo)