Vijesti 19.02.2016.

Izložba u Kordunaškoj 22: Kako je Banjaluka disala u četvrtak

ČITANJE: 2 minute
izlozba
Na ideju o realizaciji turneje “Jučer” sam došao shvativši da bi bilo zanimljivo na jedan originalan način prikazati ljudima kako je njihov grad izgledao juče, kao i to kako određeni grad vidi osoba koja nije iz tog grada.

Ispričao je ovo o svojoj neobičnoj ideji fotograf, koji je u umjetničkim krugovima poznatiji kao Eyedin, a čija će originalna postavka “Banjaluka jučer” biti otvorena večeras u 20 časova u Art klub Prostoru, na već dobro poznatoj lokaciji, u stanu Kordunaške 22.

Bez obzira na to što mu vrijeme nije išlo u prilog, Eyedina kiša nije spriječila u namjeri da aparatom zabilježi sve ulice, detalje, lokacije kroz koje je on u tom momentu osjetio Banjaluku, a prvo se zaputio na tvrđavu Kastel. Momente inspiracije i kako je naš grad izgledao kišnog 18. februara posjetioci će imati priliku da pogledaju večeras.

– Sigurno je da svaki grad ima ono nešto po čemu je prepoznatljiv, tako da gledam da to nešto prikažem na neki svoj način i iz malo drugačijeg ugla. Ali to je samo jedan dio izložbe. Arhitektura, životinje, ljudi, ulice, sve su to stvari koje ćete vidjeti na fotkama koje izlažem – objasnio je Eyedin.

Sa ovakvim izložbama predstavio se i u Tuzli, Zenici, Zagrebu, Ljubljani, Mostaru i Novom Sadu.

– Reakcije u svim gradovima su bile odlične, sve je više pozitivnih komentara, tako da vjerujem da ću izložbom u Banjaluci potvrditi sve te pozitivne kritike sa dosadašnjih izložbi – dodao je umjetnik.

Ovakav vid izlaganja i nastajanja fotografija za njega je, kako kaže, veliki izazov.

– Pored same fotografije tu je još mnogo stvari koje treba da se poslože da bi jedna izložba bila postavljena. U samom startu sam bio spreman na sve izazove, tako da sa svakom novom izložbom dolaze i pozitivniji komentari, što utiče na to da se radujem svakoj narednoj izložbi i gradu. Naglasio bih da cijela ova priča ne bi bila moguća bez firme “Canon BiH”, koja je prepoznala ovaj projekat i aktivno se uključila u njegovu realizaciju.

Pozitivna energija

– Kroz razgovor sa ekipom iz Art klub Prostora dalo se primijetiti da tu vlada pozitivna energija, tako da ne sumnjam da ćemo večeras imati fino druženje. Do sada nisam izlagao u stanu, pa se zbog toga dodatno radujem susretu sa posjetiocima u Kordunaškoj 22 – kazao je Eyedin.

(Glas)