IZLOŽBA U SLOVENIJI: Banjalučki slikar Slobodan Vidović predstavlja ciklus “Stanja”

Samostalna izložba radova akademskog slikara iz Banjaluke Slobodana Vidovića biće otvorena u petak u Kostanjevici na Krki u galeriji “Božidar Jakac”, a riječ je o ciklusu ulja na platnu pod nazivom “Stanja”.

Ovo će ujedno biti najveća Vidovićeva izložba do sada s obzirom na to da je riječ o djelima velikih formata koja će imati priliku da se odlično uklope u slovenačku galeriju napravljenu od bivše crkve, pišu Nezavisne.

“To je interesantan prostor zato što je to malo mjesto, a ima galeriju koja je napravljena u bivšem katoličkom samostanu. Riječ je zapravo o tvrđavi sa crkvom pretvorenim u galerije i muzeje. Imaju svoje zbirke i izložbe i to je nešto fenomenalno, ne samo u Sloveniji, nego i na široj teritoriji. Pozvao me Goran Milovanovič, direktor te galerije, s kojim sam dugo dogovarao saradnju, ali su se tek sada stvorili uslovi. Kad je rekao da je u pitanju bivša crkva i da prostor ima visinu osam metara odmah me zainteresovao i mislim da će se moji veliki formati tu odlično uklopiti”, kazao je Vidović ranije za “Nezavisne” povodom ove izložbe, čije je otvaranje trebalo da bude u maju ove godine, ali je odgođeno zbog pandemije virusa korona. Kako ni trenutna epidemiološka situacija nije najsjajnija, Vidović će biti spriječen da otputuje na otvaranje izložbe, ali ono ovaj put neće biti odgođeno.

Izložba je rezultat saradnje Muzeja savremene umjetnosti i Galerije “Božidar Jakac”, a biće otvorena sve do 6. septembra.

Kustos postavke je Nikola Šuica, Vidovićev kolega iz Beograda.

“Ulja na platnu, brižljivo fokusirana u izradi i datirana po dovršenju, u sezonama od početka 2017. pa sve do 2020. godine, objave su intrigantnog osećaja bivstvovanja i slikarske nadogradnje. Naslikani motivi dospevaju iz planetarnog raspona koji svojim izrađivačkim senzibilitetom objedinjuje melanholični osećaj izmeštenosti. Naslovljena u objedinjenju ‘Stanja’ donose brižljiv zahvat realnih, ali slikarskim jezikom i zamišljanih svetova, prizora u obrascima koje prepoznajemo, ali ih isto tako uviđamo u naslojenosti medijskih fiksacija”, zapisao je Šuica.

On otkriva da su naslikana djela lokacijski i smisaono diskretno subverzivna, u naslovima kao što je “Željezara Sisak”, “Silosi u sjevernoj Bosni” ili “Pista”.

Njihova jasna ruševnost, navodi Šuica, svjedoči o primjerima spomenika istorijskim nestancima, udesima ili slutnji, izazovu ugaslih snova.

“Pista aerodromskog asfalta iz Ekvatorijalne Gvineje u zapadnoj Africi slično kao i industrijska mesta donosi u sivoj gami nanesenih izoštrenih ivica punktove pogleda koji stapaju stanja samotne potrošenosti, ali po fotografiji ili kakvom god izvodu pripadaju kao upozorenja imaginativne svetove opore realnosti”, iznosi Šuica. Kustos zaključuje da se tu i otkriva snoviđajni potencijal realnosti, u nasljeđu slikarstva od sredine pedesetih godina, u principima bojenih polja, apstrakcije ili figurativnih tragova, gdje je ekspresija bojenog nanosa odijelila raspone koji se lako prepoznaju u nasljeđu zrenja modernog doba.

(SB/banjaluka.net)

JOŠ IMA MJESTA: Školarina u prvoj privatnoj osnovnoj školi – 12 rata po 768 KM

Nakon što su ispunjeni svi strogi kriteriji za osnivanje osnovnoškolske ustanove koje propisuje Ministarstvo prosvjete i kulture RS, od septembra ove godine sa đacima će početi raditi prva privatna osnovna škola u Republici Srpskoj. Osnovna škola „Nikola Tesla“ će obrazovati đake od 1. do 9. razreda, a u školskoj godini 2020/2021. upisuje učenike od 1.

CIK BIH: Novac za lokalne izbore još nije obezbijeđen, situacija alarmantna

Centralna izborna danas je ponovo pozvala institucije na nivou BiH da obezbijede novac za lokalne izbore čije je održavanje planirano 15. novembra. U saopštenju Kancelarije CIK-a za odnose sa javnošću navode da “Komisija BiH u kontinuitetu od početka ove godine apeluje i poziva nadležne donosioce odluka u BiH da je potrebno u zakonom utvrđenom roku

GENERAL BOŠKO KELEČEVIĆ: Od filma “Koridor 92” očekujem da se čuje riječ borca

Bitka za koridor kroz Posavinu je najveća, najsloženija i najvažnija bitka za postojanje Republike Srpske i da nje nije bilo, teško da bi Srpska opstala, izjavio je Srni penzionisani general Boško Kelečević, tadašnji načelnik Štaba Prvog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske. “Živio sam za taj koridor i čini mi se da ću umrijeti sjećajući se

DRAGOCJENA ISKUSTVA: Istaknuti banjalučki sportisti sa ministarkom Sonjom Davidović

Ministarka porodice, omladine i sporta Republike Srpske Sonja Davidović uvjerena je da će biti značajnije uspostavljena saradnja sa istaknutim sportistima, nosiocima nacionalnih sportskih priznanja od kojih se mogu čuti dragocjena iskustva za unapređenje rada u oblasti sporta. Na prijemu za istaknute sportiste, Davidovićeva je rekla da su to ljudi čija se imena i danas spominju

IZDATA 1.522 TURISTIČKA VAUČERA: Velika zainteresovanost za banjske centre širom Srpske

U Republici Srpskoj su u periodu od 15. juna do 3. jula ove godine izdata 1.522 turistička vaučera za subvencionisanje smještaja u ugostiteljskim objektima, saopšteno je iz Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske. Time je kroz projekat dodjele turističkih vaučera građanima generisano oko 12.000 noćenja u ugostiteljskim objektima za smještaj na području Republike Srpske. Prema

PO NALOGU POLICIJE I INSPEKCIJE Odvoze otpad iz Bosanskog Grahova

Po nalogu policije i inspekcije, dva kamiona opasnog otpada koji je u Bosansko Grahovo dovezen iz Italije, odvezena su iz te opštine, a u roku od najdalje 48 časova biće odvezen još jedan kamion. Milorad Gligić, načelnik opštine Bosansko Grahovo je rekao da je u opštinu dovezeno ukupno tri kamiona. “Po nalogu inspekcije i policije