Vijesti 24.10.2022.

IZMEĐU TRAVNIKA I VITEZA: Oštećen spomenik pripadnicima HVO-a

ČITANJE: 1 minuta

Nepoznati počinitelji oskvrnuli su protekloga vikenda spomen-obilježje poginulim hrvatskim braniteljima u središnjoj Bosni, čime se nastavlja niz sličnih incidenata čija su meta hrvatska obilježja u Bosni i Hercegovini.

Na lokaciji Pješčari između Travnika i Viteza srušen je jarbol s hrvatskom zastavom, koja je otuđena, i razbijen postament na kojemu se pale svijeće za poginule hrvatske branitelje u Domovinskom ratu u Bosni i Hercegovini.

Učestali napadi na nacionalna i vjerska obilježja Hrvata

Pješčara je tijekom rata bila važna utvrda postrojbi Hrvatskog vijeća obrane, koju pripadnici Armije BiH nisu uspjeli osvojiti tijekom više napada.

Da su u tome uspjeli, Lašvanska dolina, koja je bila u okruženju, bila bi presječena na dva dijela i bilo bi je nemoguće obraniti.

U posljednje vrijeme učestali su napadi na nacionalna i vjerska obilježja Hrvata u BiH. Slični incidenti zabilježeni su na području Tuzle, Tešnja, Vareša, Kaknja, Busovače, Jablanice.

Prošloga tjedna je vodeća bošnjačka Stranka demokratske akcije zatražila zabranu isticanja zastava Hrvata na javnom prostoru novotravničke općine, prenosi index.hr.

Oznake: HVO