Vijesti 30.04.2021.

Izmjena zakona BiH radi brže nabavke vakcina

ČITANJE: 2 minute

Vijeće ministara BiH i Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH zaduženi su da u roku od sedam dana izvrše izmjene i dopune zakona i Pravilnika o lijekovima i medicinskim sredstvima i upute ih u parlamentarnu proceduru, a čime će se olakšati da BiH brže dođe do vakcina protiv virusa korona, pišu “Nezavisne”.

Prethodno su poslanici Predstavničkog doma BiH u srijedu, nakon nekoliko mjeseci odbijanja, ipak većinom glasova prihvatili prijedlog Nenada Stevandića, predsjedavajućeg Srpskog kluba u ovom domu, u kojem se traži da se usvoje odgovarajuće izmjene Pravilnika o postupku i načinu davanja dozvole za stavljanje lijeka u promet s ciljem omogućavanja da se vakcine protiv virusa korona, čiju su upotrebu prethodno odobrile Evropska agencija za lijekove ili nadležne institucije susjednih zemalja, odmah mogu staviti u upotrebu i na teritoriji BiH. Od 35 prisutnih poslanika, 19 je glasalo za, 10 protiv, a šest je bilo uzdržano.

“Ovaj zaključak mogao je biti usvojen i mnogo ranije da je bilo dobre volje. Bespotrebno je izgubljeno vrijeme u borbi za što brže aktiviranje uvezenih vakcina”, istakao je Stevandić.

Nada se kako će sada ići brže sve vezano za nabavku vakcina i registraciju lijekova, te da je usvojeni prijedlog na dobrobit građana Republike Srpske, ali i Federacije BiH i distrikta Brčko.

Po njegovom mišljenju, žalosno je da je deset poslanika bilo protiv ovog zakona te kaže da zbog toga razmišlja da podnese krivične prijave protiv onih poslanika koji su u proteklim mjesecima kočili donošenje ovako važnih izmjena, jer su, po njegovom mišljenju, ugrozili zdravlje građana i onemogućili brzu reakciju.

“Ovo je bitka sa vremenom i zbog toga mi je nerazumljivo zašto su se usporavale stvari. Možda nekome smeta što je to predložio doktor Stevandić. Ako im to smeta, onda ću drugi put potpisati nekog drugog doktora”, kazao je Stevandić za “Nezavisne novine”.

Adil Osmanović, šef Kluba poslanika SDA u Predstavničkom domu BiH, za “Nezavisne” je rekao da je Klub SDA glasao protiv ovog Stevandićevog prijedloga i da su oni sve vrijeme bili protiv, a razloge protivljenja nije mogao navesti.

Na upit da prokomentariše Stevandićevu izjavu da razmišlja o krivičnim prijavama protiv onih poslanika koji su kočili prijedlog, Osmanović je rekao da svaki poslanik ima pravo da glasa kako želi.

Dženan Đonlagić, poslanik DF-a, ističe za “Nezavisne” da ovo nije zaključak Parlamentarne skupštine BiH, nego samo Predstavničkog doma.

“Da bi zaključak imao efekta, treba proći i kroz Dom naroda. Kao što je već poznato, tamo SNSD i HDZ, udruženim snagama, vrše otvorenu institucionalnu blokadu. To onemogućava da državni parlament bilo šta donese, a da stupi na snagu. Tako i ovo, u konačnici neće značiti ništa u praksi”, rekao je Đonlagić.

(N.S)