Politika 11.06.2021.

IZMJENE ZAKONA PRED NSRS: Vlada traži duži rok lokalnim samoupravama da smanje broj zaposlenih

ČITANJE: 2 minute

Kolegijum Narodne skupštine Republike Srpske danas je dopunio prijedlog dnevnog reda naredne sjednice parlamenta, čime će se pred poslanicima po hitnom postupku naći i izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi.

Ovaj zakon sam po sebi ne bi izazivao toliku pažnju da se od ranije ne govori da će vlast kroz izmjene navedenog Zakona pokušati da „razvlasti“ gradonačelnike i načelnike u Srpskoj, čime bi vratili vlast u najvećem gradu Srpske Banjaluci, koju su izgubili izborom Draška Stanivukovića za prvog čovjeka ovog grada, piše Srpskainfo.

Da se izmjene navedenog Zakona nađu na dnevnom redu naredne sjednice NSRS tražila je Vlada Srpske i to po hitnom postupku.

Kako saznaje Srpskainfo, u izmjenama koje predlaže Vlada se, međutim, ovaj put nigdje ne spominje razvlaščivanje načelnika i gradonačelnika.

Vlada, naime, traži izmjene člana 159. u stavu 3. u kojem sada stoji da će se „novčanom kaznom od 5.000 KM kazniti za prekršaj odgovorno lice u organu jedinice lokalne samouprave ako ne smanji broj zaposlenih na maksimalan broj zaposlenih iz čl. 66, 67. i 68. ovog zakona do 30. juna 2021. godine.

Vlada traži izmjene, odnosno da se taj rok produži do 31. decembra 2021. godine.

Traže se i izmjene člana 166. istog Zakona koji kaže da su „organi jedinice lokalne samouprave dužni da broj zaposlenih u gradskoj, odnosno opštinskoj upravi usklade sa čl. 66, 67. i 68. ovog zakona do 30. juna 2021. godine“.

I ovdje Vlada traži da se rok prolongira do 31. decembra ove godine.

Osim izmjena Zakona o lokalnoj samoupravi, na dopunjenom dnevnom redu sjednice Narodne skupštine, čiji početak je zakazan za utorak, 22. juni 2021. godine, naći će još šest novih tačaka.

Poslanici će tako raspravljati po hitnom postupku o Prijedlogu zakona o posebnom postupku eksproprijacije radi izgradnje auto-puta Banjaluka-Prijedor; Prijedlogu zakona o izmjeni i dopuni Zakona o posebnom registru lica pravosnažno osuđenih za krivična djela seksualne zloupotrebe i iskorištavanja djece, kao i o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o tržištu hartija od vrijednosti; Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sudskoj policiji Republike Srpske; Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju krivičnih i prekršajnih sankcija Republike Srpske, te o izvještaju o radu Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske za 2020. godinu.

(SB)

Oznake: NSRS, Vlada RS