Svijet 10.03.2021.

Iznad SAD projurio meteor, građani osjetili podrhtavnje tla

ČITANJE: 1 minuta

U nedjelju naveče je nad Vermontom i nekim dijelovima Kanade uočena vatrena kugla koja je jurila brzinom od oko 67.000 km/h.

Agencija NASA Meteor Watch napisala je na Facebooku da je oko 17:38 po lokalnom vremenu stotinjak ljudi vidjelo meteor, odnosno vatrenu kuglu težine od oko 10 kilograma i promjera od oko šest centimetara.

Meteor je meteoroid koji je ušao u Zemljinu atmosferu. Kada svojim prolaskom kroz atmosferu ostavlja vrlo sjajan trag svjetlosti, dobija naziv vatrena kugla.

“Nije bilo zvuka. Bio sam vrlo uzbuđen kada sam ga vidio, neću to nikada zaboraviti”, rekao je Al Gregoritsch iz South Burlingtona, a prenosi CNN.

NASA Meteor Watch navodi da se vrlo vjerovatno radi o fragmentu asteroida.

“Vjerovatno je došlo da nasilnog fragmentiranja svemirske stijene nakon čega je tlak vazduha prilikom eksplozije ili raspadanja asteroida uzrokovao tremor u objektima na Zemlji“, kazala je agencija.

Update on last night's Vermont fireball:

A solution based on over 100 eyewitness reports does not significantly change…

Posted by NASA Meteor Watch on Понедељак, 08. март 2021.

“Val uzrokovan tlakom vazduha mogao je prouzrokovati manja podrhtavanja. Uglavnom, imali smo, ljubaznošću majke prirode, lijep mali vatromet“, dodaje.

Stanovnici Burlingtona kazali su kako su čuli glasnu tutnjavu nakon čega su osjetili podrhtavanje, piše ABC 7, prenosi Index.hr.

(A.M.)