Sport 08.03.2021.

IZNOSI ZA BANJALUČKE KLUBOVE JOŠ NEPOZNATI: 62 sportske organizacije čekaju usvajanje budžeta

ČITANJE: 3 minute

Sportski klubovi će još neko vrijeme morati sačekati da saznaju koliko novca je ove godine rezervisano za njihove potrebe u gradskoj kasi, te koliki će biti pojedinačni iznosi koji im sleduju.

Sportske organizacije su poslale svoje prijave, bodovanje je završeno i tu je sve stalo, jer nedostaje polazna osnova za raspodjelu sredstava budžet grada Banjaluka, zaključak je koji se može izvući na osnovu informacija koje su stigle iz Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport, piše Srpskainfo.

U ovom odjeljenju su rekli su da je prošle godine bilo potrebno uvesti određene promjene kada su u pitanju kriterijumi za raspodjelu budžetskog novca za ove namjene.

Vanredna situacija

Kazali su da je zbog pandemije virusa korona, te obustavljanja svih sportskih aktivnosti u periodu od marta do jula 2020. godine, izmjenjen Pravilnik o kriterijumima, uslovima i načinu sufinansiranja programa sportskih organizacija i manifestacija od interesa za grad Banjaluka, kako bi se prilagodili novonastaloj situaciji, koja nije ranije bila regulisana propisima.

– Izmjenom je definisano da u slučaju vanredne situacije gradonačelnik odlukom propisuje period raspisivanja javnih poziva za raspodjelu sredstava. U ovom slučaju propisano je da se period bodovanja ostvarenih sportskih rezultata na takmičenjima definiše u dva termina – objasnili su u ovom Odjeljenju.

Dodali su da je prvi tremin određen za period od 1. jula 2018. do 1. jula 2019. godine, a drugi za period od 1. jula 2019. do 1. jula 2020. godine.

– Sportske organizacije koje su se prijavile na javni poziv mogle su prijaviti ostvarene rezultate takmičenja za jedan od predloženih perioda bodovanja ostvarenih sportskih rezultata. Isto tako, nisu mogli prijavljivati ostvarene rezultate u oba predložena perioda niti prijavljivati naizmjenične rezultate u oba predložena perioda bodovanja ostvarenih sportskih rezultata – precizirali su ovom odeljenju.

Javni poziv

Dodali su da je u skladu s tim promjenama raspisan javni poziv za finansiranje sportskih organizacija za 2021. godinu, koji je bio otvoren od 1. septembra 2020. godine, a zatvoren je 1. oktobra iste godine. Na taj javni poziv se, kako kažu, prijavile 74 sportske organizacije.

– Od toga broja, 62 prijave sportskih organizacija ispunjavaju uslove za sufinansiranje programskih aktivnosti iz osnovnog programa, osam prijava nema dovoljan broj bodova neophodnih za učešće u sufinansiranju programskih aktivnosti, dok su četiri prijave bile nepotpune, pogrešno prijavljene ili nemaju pravo prijavljivanja na osnovni program –poručili su iz odjeljenja.

Kažu da su gore navedeni rezultati javnog poziva obuhvaćeni Programom razvoja sporta grada Banjaluka sa prioritetnim oblastima finansiranja za 2021. godinu, koji treba da usvoji Skupština grada, ali tek na osnovu usvojenog budžeta grada Banjaluka za 2021. godinu.

Problem je što Banjaluka još nema usvojen ni budžet grada za ovu godinu. Taj dokumenat je još u izradi i trebao bi, prema ranijim najavama, biti finalizovan tokom ovog mjeseca, te poslat Skupštini grada na usvajanje. Tek nakon što dobije odobrenje odbornika, može se ići u u proces raspodjele sredstva za finansiranje sportskih klubova.

Dalji proces raspodjele ove vrste sredstava stoji u mjestu i zbog toga u ovom Odjeljenju nisu mogli precizirati koliko bi klubovi ove godine mogli imati sredstva na raspolaganju.

– Budžetska sredstva za ove namjene isključivo zavise od ukupnog iznosa odobrenog budžetom grada za 2021. godinu. Uzimajući u obzir da navedeni budžet još nije usvojen, ne možemo vam tačno reći koliko će sredstava dobiti sportske organizacije koje će biti uvrštene u Program – precizirali su iz ovog odjeljenja.

Osim preko osnovnog programa, Grad izdvaja sredstva i za sufinansiranje projekata sportskih organizacija i sportskih manifestacija. Iznosi i za ove stavke će, kao i u prethodnom slučaju, biti poznati nakon usvajanja budžeta grada.

Odlazak na međunarodna takmičenja

Prethodna administracija je oformila posebnu budžetsku stavku za pomoć klubovima koji budu učestvovali na regionalnim i evropskim takmičenjima.

U resornom odeljenju su potvrdili da se ova posebna stavka, pod nazivom Tekući grant – učešće sportskih organizacija na međunarodnim takmičenjima, nalazi i u prijedlogu budžeta Grada Banjaluka za 2021. godinu.

(SB)

Oznake: Gradska uprava