Izostala reakcija građana zbog nestašice pasoša

pasosi

Propale godišnje odmore i dogovorene poslove u inostranstvu građani BiH dočekali su uglavnom sliježući ramenima. Činjenica da pasoša i dalje nema nije bila dovoljna da se pobune i zatraže ono što im pripada.

Osim povremenih opaski na šalterima u policiji, ili pokojeg komentara na društvenim mrežama, donekle očekivana reakcija javnosti potpuno je izostala. Ni Banjalučani danas nisu bili previše kritični prema odgovornima za “pasošku krizu”.

Mediji su pokušali da malo razbude građane pa su pojedini objavili sve brojeve na kojima se može raspitati za pasoš, tražeći od nezadovcoljnih da konstantno zovu i pitaju kad će putne isprave.

iddeea dopis

Objavljen je čak i broj mobilnog ministra Civilnih poslova BiH. U prepisci s nama, kaže da mu se telefon i nije usijao od poziva.

“Nisu. Znaju da pasoši nisu u nadležnosti Ministarstva civilnih poslova, već IDDEEA-e”, poručio je Adil Osmanović.

U međuvremenu, obećanje da će normalizacija izdavanja pasoša početi tačno polovinom juna nije ispunjeno. Iz Agencije za identifikaciona dokumenta stiže nova poruka. Pasoši, kažu, samo što nisu, jer je materijal za njihovo štampanje obezbjeđen u petak. Početkom juna, devet mjeseci pred istek ugovora sa Milbauerom, IDDEEA je raspisala još jedan, četvrti po redu tender za nabavku pasoša. Na samom startu, novi, ali već dobro poznati problemi.

Dok građani skrštenih ruku čekaju svoje pasoše, potencijalni dobavljači i nisu tako pasivni. Zbog toga je i sudbina četvrtog tendera za izradu pasoških knjižica pod znakom pitanja, jer se ponovo žalila francuska kompanija Džemalto. I to po identičnom scenariju kao i do sada.

Ponovo žalba na, kako kažu, nerealne uslove iz tenderske dokumentacije, koje, tvrdi Džemalto, mogu da ispune samo tri kompanije u svijetu. Na uslove već nekoliko godina upozoravaju stručnjaci.

“Ako se pasoši i neke druge firme rade za neke druge članice EU, a kod nas ti pasoši ne mogu da se ponude, to znači da je naša ljestvica možda previsoko podignuta”, rekao je Igor Vukajlović, udruženje građana Tender.

Više od 12 hiljada građana čeka na pasoše duže od dva mjeseca. Još 42 hiljade je u proceduri. Ukoliko Kancelarija za razmatranje žalbi usvoji Džemaltove primjedbe, tender se poništava. Uz takav razvoj događaja, i pasivnost građana, lako bi mogla da se ponovi situacija iz marta ove godine.

(ATV)

GLAMOČANI Još se čeka odluka o rušenju naplatnih kućica

Danas su iz Puteva Republike Srpske poručili da će rušiti naplatne kućice u Glamočanima, ali da još ne znaju kada, te da na to pitanje odgovor ima Kancelariju za žalbe BiH. Oni, kažu u Putevima, treba da odluče o žalbi jednog od ponuđača. Kada će to biti, u KRŽ danas ne odgovaraju. Trebalo je da

NAKON DESET GODINA Arhitektonsko-studentski kongres se vratio u Banjaluku

Arhitektonsko-studentski kongres ASK018 Banjaluka se nakon deset godina vratio u Banjaluku i održava se na Arhitektonsko-građevinsko-geodetskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci. 17. arhitektonsko-studentski kongres ASK018 Banjaluka od velikog je značaja za povezivanje studenata i profesora, razmjenu iskustava, ideja, načina rada i promišljanje budućih arhitekata sa prostora bivše države.   Tanja Trkulja, jedan od organizatora ASK018 i

GRAĐANI DA SE STRPE DO JUNA Nema kružnog toka na Rebrovcu do ljeta

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić i direktor preduzeća „Putevi RS“ Nenad Nešić najavili su da će na izgradnji kružnog toka kod Rebrovačke crkve biti gotovi u junu, što je građane iznenadilo, jer su očekivali da bi kružni tok trebao biti gotov ranije. – Samo se kod nas kružni tok pravi pola godine. Ljudi zgradu naprave, dok

(FOTO) CRVENO, KOŠULJE I GOLA RAMENA Ljepota u punom sjaju na ulicama Banjaluke

Lijepo vrijeme je konačno stiglo, a na banjalučkim ulicama je šarenilo i lagana odjeća. Tako su danas u gradu na Vrbasu među različitim odjevnim kombinacijama dominirali printovi i crvena boja, ponegdje dopunjeni golim ramenima. Zavisno od dnevnih obaveza ili  (ne)osjetljivosti na jačinu sunčevih zraka, neki su sebi mogli da “dozvole” outfit koji priliči ljetnim mjesecima,

DOLASKOM VISOKIH TEMPERATURA Pojavile se zmije i na Banj brdu

Građani su na Banj brdu vidjeli dvije zmije, a za jednu kažu da je bila veća i pretpostavljaju da je u pitanju smuk, dok je druga bila manja i nije bila živa. Nedavno je i mještanka u naselju Vrbanja u svom dvorištu pored kuće u kojoj živi sa djecom vidjela zmiju, a potom ju je,