Svijet 13.05.2021.

Izrael gomila vojsku na granici s Gazom, kreće kopnena invazija?

ČITANJE: 2 minute

Izrael od jutra gomila vojsku na granici s Gazom. Očekuje se da će tokom dana dobiti odobrenje za upad vojske u to područje.

Kako javlja Times of Israel, pozivajući se na vojne izvore, planovi za invaziju Gaze su trenutno u pripremi te će biti prezentirani zapovjedništvu vojske tokom dana. Nakon toga planovi idu na odobrenje političkom vrhu zemlje, prenosi index.hr.

Najžešći sukobi u posljednjih nekoliko godina

Plan za upad vojske u Gazu dolazi u trenutku najžešćih sukoba Izraelaca i Palestinaca u posljednjih nekoliko godina, navodi Reuters. Agencija navodi da su planovi za kopnenu invaziju Gaze “u različitim fazama pripreme”.

Takva kopnena akcija vojske u Gazi nije viđena od 2014. godine

Što se događalo proteklih dana? Od ponedjeljka najmanje 67 mrtvih

Tokom noći Hamas je lansirao niz raketa prema Tel Avivu, zbog čega su se oglasile sirene, a tisuće Izraelaca uputile su se prema skloništima.

Ujutro je Izrael pojačao zračne udare na Gazu, pri čemu je jedna šesterospratnica potpuno uništena.

Najmanje 67 ljudi ubijeno je u Gazi od ponedjeljka kada je situacija eskalirala, objavilo je ministarstvo zdravstva Pojasa Gaze. U Izraelu je ubijeno sedam ljudi, rekli su izraelski zdravstveni dužnosnici.

Biden: Očekujem da će ovo uskoro završiti, ali…

Budući da svjetske sile zahtijevaju deeskalaciju sukoba koji počinje podsjećati na rat u Gazi od 2014. godine, Washington je planirao poslati izaslanika Hadyja Amra kako bi razgovarao s Izraelom i Palestincima.

“Moja očekivanja i nade su da će ovo završiti uskoro, ali Izrael se ima pravo braniti”, rekao je američki predsjednik Joe Biden jučer nakon razgovora s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom.

Izraelci ubili zapovjednika Hamasa

Jučer su izraelske snage ubile zapovjednika Hamasa i bombardirale nekoliko zgrada, uključujući nebodere i banku, za koju je Izrael rekao da je povezana s aktivnostima frakcije.

Hamas je obznanio otpor, a vođa Ismail Haniyeh je rekao da je “konfrontacija s neprijateljem otvorena.”

Izrael je započeo ofenzivu nakon što je Hamas ispalio rakete na Jeruzalem i Tel Aviv u znak odmazde zbog sukoba izraelske policije s Palestincima u blizini džamije al-Aksa u istočnom Jeruzalemu tokom ramazana.

To je eskaliralo uoči sudskog ročišta, koje je sada odgođeno, a koje bi moglo dovesti do deložacije palestinskih obitelji iz domova u istočnom Jeruzalemu, što potražuju židovski doseljenici.

(E.M)