Vijesti 21.03.2023.

Izrazito nizak procenat: U 2022. godini MRP vakcinu u Srpskoj primilo tek 68 odsto djece

ČITANJE: 1 minuta

Najnoviji podaci za 2022. godinu u Republici Srpskoj govore da je tek oko 68 odsto djece primilo prvu dozu vakcine MRP, što je, kako navode u Institutu za javno zdravstvo, nizak procenat i manji je u odnosu na godinu ranije za oko tri procenta.

Epidemiolog u Institutu dr Jela Aćimović ističe da su morbile bolest koja se lako prenosi, te da jedna osoba u nezaštićenoj sredini može da zarazi i do 18 osoba.

-Sa takvom bolešću i tako lakim prenošenjem vi morate imati viši obuhvat da bi ste spriječili epidemiju. Mi imamo problem, imamo manje od 70, a treba nam oko 95 odsto da bi bili zaštićeni. Tako da imamo jako puno djece i jako puno prosora da se virus među njima širi, pa da se onda proširi i na stariju populaciju, koji su davno vakcinisani ili su slabijeg imuniteta i dođu u problem, ističe Aćimović.

Navodi kako imamo mnogo generacija koje nisu vakcinisane.

-To je stvorilo zapaljiv prostor, jer ako virus uđe, lako će se proširiti i imaćemo ono što smo imali ranije kod nas i u zemljama okruženja. Možda nije toliko prisutan trend izbjegavanja, već odlaganja ove vakcine, pa to dijete umjesto da je primi sa godinu, primi je tri godine kasnije, a djeca do pete godine su najosjetljivija kad su u pitanju morbile ili kada je u pitanju rubeola, u opasnosti su trudnice i nerođene bebe, navodi Aćimović.

Prema izvještaju, grad Banjaluka je među sredinama koje imaju i niži procenat od republičkog mjerenja, i procenat djece vakcinisane MRP vakcinom iznosi oko 50 odsto u 2022. godini.

Z.M