Politika 14.04.2022.

Izvještaj o radu gradonačelnika Bijeljine bez podrške većine u lokalnom parlamentu

ČITANJE: 4 minute

Skupština grada Bijeljina nije danas usvojila izvještaj o radu gradonačelnika i Gradske uprave za prošlu godinu.

Šef Kluba odbornika SNSD-a Miroslav Milovanović najavio je tokom rasprave da Klub neće podržati ovaj dokument za koji je rekao da predstavlja “izvještaj o neradu gradonačelnika” i vrvi od “neistina i nepotrebnih informacija”.

“Sami sebe hvale da su radili i postigli neki napredak. Ovaj dokument pun je neistina, nepotrebnih informacija koje ništa ne znače”, smatra Milovanović.

On je pohvalio rad Odsjeka za lokalni ekonomski razvoj, čiji se, kaže, efekat rada vidi.

“Izvještaj je loš, preobiman, sadrži mnogo netačnih navoda, za Klub SNSD-a neprihvatljiv. Ovo treba da bude opomena da gradonačelnik prestane da se bavi populizmom i pitanjima za koje nije nadležan”, ukazao je Milovanović.

Potpredsjednik gradskog parlamenta Milenko Mitrović smatra da je izvještaj “maskarada bezidejnog gradonačelnika”.

“Izvještaj je loš, neprihvatljiv i neću ga podržati”, rekao je Mitrović i dodao da o su o radu gradonačelnika šta misle rekli i građani u nedjelju, 10. aprila, na izborima za savjete mjesnih zajednica.

Odbornik SNSD-a Zlatan Lazarević smatra da je najveći problem u funkcionisanju grada – tvrdoglavost gradonačelnika, podsjećajući da ni nakon godinu i po dana nisu imenovani načelnici gradskih odjeljenja.

“Svi trpe zbog tog nerada. Gradu treba tim koji će ga voditi, a ne da to čini jedna osoba – tako je zakonom propisano”, napomenuo je Lazarević.

Šef Kluba SDS-a Anka Todorović smatra da je najvažnije to što je gradonačelnik posvećen vladavini prava.

“Vjerujem u gradonačelnika i Gradsku upravu. Sigurna sam da će Bijeljina napredovati”, ocijenila je Todorovićeva.

Na početku sjednice šef Kluba odbornika PDP-a Slaviša Marković predložio je dopunu dnevnog reda – da Skupština danas bude upoznata o situaciji u vezi sa Vanekovim mlinom, a predsjednik Skupštine grada Aleksandar Đurđević predložio zaključak da to bude pomjereno za narednu sjednicu, radi pripreme materijala, što je usvojeno.

Sa dnevnog reda skinut je prijedlog odluke o prijedlogu broja, prostornog rasporeda upisnih područja u osnovnim školama na području Bijeljine, kao i prijedlozi odluka o usvajanju regulacionih planova “Gvozdevići” i “Dašnica jedan”.

Odbornici nisu usvojili ni prijedlog da u dnevni red bude uvrštena odluka o odobravanju novčanih sredstava Gradskoj toplani.

Đurđević: Grad i Gradska uprava taoci gradonačelnika

Predsjednik Skupštine grada Bijeljine Aleksandar Đurđević rekao je danas da su grad i Gradska uprava taoci gradonačelnika, njegove sujete i političkog rejtinga.

Đurđević je naveo da je mnogo razloga za neusvajanje izvještaja o radu gradonačelnika i Gradske uprave, te da u tom dokumentu nema ništa o radu samog gradonačelnika, koji se sakrio iza izvještaja o radu gradskih odjeljenja.

On je naveo da je nekorektno saopštenje Gradske uprave da je skupštinska većina poslala “Gradsku toplanu” u stečaj, te da je to unaprijed pripremeljena predstava, jer su odbornici ovu odluku dobili prije dva dana i normalno je da ne bude uvrštena u dnevni red.

“Kako da ubacite kao dopunu tačku gdje nekom treba da date 609.000 KM, kako gradonačelnik kaže narodnog novca, bez analize, obrazloženja? To je neprihvatljivo. Nemam ništa protiv da to ide na narednoj sjednici”, rekao je novinarima Đurđević.

On je naveo da svi za građane važi projekti stagniraju jer nema dogovora i mnogo je sukoba.

“Grad Bijeljina i Gradska uprava su taoci gradonačelnika, njegove sujete, sukoba, političkog rejtinga, koji raste na ovim stvarima, populizmu i predstavama”, rekao je Đurđević i dodao da Bijeljina od toga nema ništa, već samo gradonačelnik.

Đurđević je rekao da je sa dnevnog reda skinut prijedlog o pripajanju škola jer je upućena u skupštinsku proceduru bez ikakog dogovara sa mještanima, te nije u skladu sa dogovorom sa aktivom direktora, kao i odluke o usvajanju regulacionih planova “Dašnica jedan” i “Gvozdevići”.

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović rekao je da je “Toplana” suočena sa oko 620.000 duga dobavljaču uglja, zbog čega je grad smatrao da ovom preduzeću treba pomoći.

“Budući da ova tačka nije uvrštena u dnevni red, već danas ćemo uputiti inicijativu vanredne sjednice Skupštine grada po ovom pitanju”, rekao je Petrović.

On kaže da nije ni očekivao da će izvještaj o njegovom i radu Gradske uprave biti usvojen.

(Srna/SB)