Vijesti 20.10.2020.

IZVJEŠTAJ TUŽILAŠTVU: Načelnika Kotor Varoša terete da je oštetio budžet RS za 185.000 KM

ČITANJE: 1 minuta

Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka danas je podnesen izvještaj protiv načelnika Kotor Varoša Zdenka Sakana zbog sumnje da je oštetio budžet RS za 185.000 KM.

Naime, kako su saopštili iz Policijske uprave Banjaluka uz navođenje inicijala, Sakan se sumnjiči da je od 2017. godine do 2019. godine zloupotrijebio ovlaštenja načelnika opštine, zaključivši ugovore sa društvima ograničene odgovornosti iz Kotor Varoši, na osnovu kojih je omogućio nezakonitu eksploataciju mineralnih resursa, odnosno prirodnih bogastava. Tako je eksploatisano 23.187 m3 kamenog materijala iz prirodnih pozajmišta, čime je oštetio budžet Republike Srpske za 185.000 KM, prenose Nezavisne.

“Z.S. se sumnjiči da je počinio krivično djelo protivzakonito zauzimanje i eksploatacija prirodnih bogatstava i dobara od opšteg značaja”, naveli su iz Policijske uprave Banjaluka.

Inače, Zdenko Sakan je zajednički kandidat PDP-a i SDS-a na predstojećim lokalnim izborima.

Sakan u razgovoru za Srpskainfo isitiče da je ovo samo udar na njega zbog izbora.

– Već 40 godina se eksploatiše šljunak i to sve opštine rade, a našli su sada da napadaju mene, samo zbog toga što sam kandidat za načelnika na izborima. Taj šljunak smo koristili da popravimo puteve koji su uništeni u poplavi kako bi ljudi mogli otići doktoru i vratiti se kući – poručio je Sakan.

(SB/Banjaluka.net, foto: Glas Kotor Varoša)