Politika 18.02.2021.

“IZVJEŠTAJE IMATE NA VEB STRANICI” Iz OHR odgovorili Narodnoj skupštini Republike Srpske

ČITANJE: 1 minuta

Iz Kabineta visokog predstavnika (OHR) međunarodne zajednice kratko su komentarisali odluke koje su usvojene u Narodnog skupštini Republike Srpske.

Podsjetimo da je NSRS juče zatražila od visokog predstavnika Valentina Incka da joj dostavi izvještaje o svom radu.

U izjavi za Klix iz OHR su indirektno poručili da to neće učiniti.

– Izvještaji visokog predstavnika objavljeni su na web stranicama UN i OHR, te su tako dostupni i poslanicima u Narodnoj skupštini Republike Srpske – navedeno je u odgovoru OHR.

Time su praktično poručili da neće dostavljati posebne izvještaje entitetskoj skupštini.

Podsjetimo, Narodna skupština Republike Srpske usvojila je juče Informaciju u vezi sa zahtjevom za podnošenje izvještaja visokog predstavnika o sprovođenju civilne implementacije mirovnog sporazuma u BiH za period 1995-2020. godine, koju je predložio Klub poslanika SNSD.

Usvojeni su i zaključci Kluba SNSD, kojim Narodna skupština Republike Srpske traži od visokog predstavnika u BiH da sačini i u roku od 90 dana dostavi na razmatranje izvještaj o progresu u implementaciji mirovnog sporazuma u BiH za period 1995-2020. godine.

Narodna skupština usvojila je i zaključak u kome se navodi da je članom 2 tačka 1 stav F Aneksa 10 Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH propisano da će visoki predstavnik u vezi sa zadacima koji su navedeni u sporazumu izvještavati periodično o napretku u sprovođenju mirovnog sporazuma UN, EU, SAD, Rusiju i druge zainteresovane vlade i organizacije.

Ovi zaključci su usvojeni nakon što je Incko zatražio od NSRS da ponište dodjelu priznanja osuđenima za ratne zločine.

(N.S)