Politika 14.09.2021.

“IZVJEŠTAJI FRIZIRANI”: Gradonačelnik Bijeljine najavio smjenu direktora Centra za socijalni rad

ČITANJE: 1 minuta

Na današnjoj sjednici Skupštine grada Bijeljina razmatrani su izvještaji o radu Vodovoda i kanalizacije i Centar za socijalni rad, koji su bili frizirani i uljepšani, te nisu sadržali ključne elemente.

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović je istakao i da su kritike koje je uputio ka ovom javnom preduzeću, odnosno, ustanovi, a na osnovu činjenica navedenih u izvještajima interne i eksterne revizije, u potpunosti opravdane, prenosi BN.

“Ovakvi rezultati su se mogli očekivati, s obzirom na to da mi je jedinica za internu reviziju ukazala na nepravilnosti i eventualne prevare, prije svega zbog ekstremnih odstupanja u budžetskoj potrošnji na poziciji jednokratnih novčanih pomoći, za šta je dokaz visoka koncentracija rashoda u jednom mjesecu. Prekoračenje u broju korisnika i prekoračenje u iznosu doznaka, uz naknadno realociranje 95% od prvobitno odobrenih sredstava su pokazatelj takvog neodgovornog poslovanja”, bio je jasan Petrović.

Gradonačelnik Petrović je najavio da će na narednoj sjednici skupštine tražiti smjenu i direktora Centra za socijalni rad.

Govoreći o stanju u „Vodovodu i kanalizaciji“, naglasio je da su utvrđene brojne neregularnosti u radu, kršenje Zakona o javnim nabavkama, te višemilionska dugovanja. Više od 100 zaključenih ugovora išlo je preko direktnog sporazuma, što je primjer grubog kršenja ovog zakona pod rukovodstvom sada već bivšeg direktora“, dodao je Petrović.

Nakon predstavljanja odbornicima i ostalih detalja izvještaja eksterne i interne revizije, Petrović je najavio da će biti nastavljeno ispitivanje odgovornosti trošenja sredstava u javnim preduzećima i ustanovama.

Uprkos činjenicama koje je gradonačelnik Petrović iznio, skupštinska većina predvođena SNSD-om, usvojila je oba izvještaja.

(SB)