Biznis 03.05.2016.

Izvoz bh. živinarstva godina bježi uvozu

ČITANJE: 4 minute
zivinarstvo
Sektor živinarstva u BiH jedan je od rijetkih koji bilježe pozitivan spoljnotrgovinski bilans, pa tako već godinama unazad izvozimo značajno više tih proizvoda nego što uvozimo, pokazuju zvanični podaci.

Međutim, proizvođači upozoravaju da ne dobijaju dovoljnu podršku države, te da im je ona potrebna kako bi ovaj sektor bio konkurentniji i kao takav dočekao eventualno odobrenje izvoza u EU.

Tako je u prošloj godini pokrivenost uvoza izvozom dostigla najviši nivo u posljednjih pet godina i iznosila je 138 odsto, što je dovoljan pokazatelj uspješnosti ovog sektora poljoprivrede u BiH. Poređenja radi, treba napomenuti da je 2011. godine pokrivenost uvoza izvozom iznosila 123 odsto, što ovu granu svrstava među najrazvijenije u stočarstvu.

Podaci Spoljnotrgovinske komore (STK) BiH pokazuju da je struktura razmjene relativno dobra, jer je BiH neto uvoznik za živu perad i meso peradi, dok bilježi pozitivan bilans za jaja i prerađevine od mesa peradi.

U prošloj godini BiH je u sektoru peradarstva ubjedljivo najviše izvozila prerađevine i to 64 odsto od ukupnog iznosa, a zatim meso peradi 24 odsto. Kada je u pitanju uvoz, BiH je u prošloj godini najviše uvozila meso peradi, i to 67 odsto od ukupnog uvoza, dok su na drugom mjestu prerađevine u procentu od 15 odsto.

Ključna su tržišta regije – Srbija, Kosovo, Makedonija i Crna Gora, na kojima je u 2015. godini ostvareno 99 odsto ukupnog izvoza. Samo u prošloj godini BiH je u sektoru peradarstva ostvarila izvoz od 49 miliona maraka, dok je istovremeno uvoz iznosio 35 miliona maraka.

-U prošloj godini došlo je do pada izvoza u odnosu na prethodnu godinu od šest odsto, odnosno za 3,3 miliona KM, ali je istovremeno došlo i do pada uvoza za 11 odsto ili 4,4 miliona maraka- navedeno je u analizi STK BiH.

Pored toga, zanimljiv je i podatak da se najveći rast izvoza u prošloj godini BiH bilježi na tržište Kosova, te Makedonije. S druge strane, najveći pojedinačni pad izvoza se bilježi u Srbiju i Crnu Goru. Refik Kurgaš, iz Asocijacije peradara FBiH i suvlasnik Mesne industrije “Ovako”, koji se duže od dvije decenije bavi ovim poslom, rekao je da sektor peradarstva u BiH dobija premalo podsticaja, te da bi taj sektor mogao biti daleko jači da država o njemu povede računa.

-S druge strane, mi imamo of šor firme, koje su otvorene ovdje u BiH i gdje se prave fiktivne fakture, a dobit ovdje ne ostaje i ne plaća se porez, već sve ide vani. Pored njih, imate i neke partijske firme koje prijavljuju daleko veći izvoz nego što imaju proizvodnju, a to im neko priznaje i daje podsticaje za to- rekao je Kurgaš.

Prema njegovim riječima, kada bi se strateški malo povelo računa o ovom sektoru, gdje BiH ima komparativnu prednost, mogli bi se napraviti strahoviti rezultati. Sve ovo je, kako je kazao, napravljeno uz minimalne ili nikakve podsticaje od države. Kada je u pitanju izvoz proizvoda iz peradarstva u EU, rekao je da bi ta mogućnost bila od velikog značaja i da postoje neke najave nadležnih da bi do toga moglo doći. Međutim, upozorio je da Kancelarija za veterinarstvo BiH još nema potrebna ovlaštenja, niti su izdvojena sredstva za službene uzorke na teritoriji cijele BiH.

-I dalje tvrdim da nikada u BiH nije uzet službeni uzorak mesa koje mi proizvodimo, nego se i dalje koriste uzorci proizvođača. Dakle, država nikada nije uzela službeni uzorak, od rata pa naovamo- zaključio je Kurgaš.

I Desimir Živanić, član Upravnog odbora Udruženja tovljača pilića RS i vlasnik firme “Živanić DS” iz Prnjavora, smatra da država mora dati veću podršku ovoj proizvodnji ukoliko se ona želi održati.

-I u slučaju da budu otvorene granice EU za izvoz, to nam neće značiti ništa bez podrške države, jer nećemo biti konkurentni tamošnjim proizvodima koji su visokosubvencionisani”, kazao je Živanić i dodao da se domaći proizvođači prilikom izvoza susreću sa brojnim vancarinskim barijerama.

Naglasio je da su se vremenom farme iz RS preselile u FBiH, zbog dobrih podsticaja, pa su proizvodni i prerađivački kapaciteti nekoliko puta veći nego u RS. Kaže da nije optimista po pitanju skorog otvaranja granica za izvoz u EU.

(Nezavisne)