Vijesti 17.02.2019.

“JAČANJE MJESNIH ZAJEDNICA” Inicijativa za nastavak trotoara u Saračici

ČITANJE: 2 minute

Na Saračici će biti izgrađen trotoar i na desnoj strani regionalnog puta Banjaluka – Bronzani Majdan, od Tvrdoške do Ravaničke ulice, u nastojanju, navode iz Gradske uprave, da se poveća bezbjednost pješaka na ovoj veoma frekventnoj saobraćajnici.

Ovo je nastavak izgradnje trotoara u ovoj mjesnoj zajednici u okviru projekta Grada i UNPD-a „Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH“, nakon što je uspješno izgrađena dionica trotoara iz grada prema Saračici – do autobuskog stajališta „Lipovac“.

– Savjet MZ Saračica je u okviru projekta „Jačanje uloge mjesnih zajednica“ kao prioritet za 2018. godinu delegirao nastavak izgradnje trotoara, koja je započela u 2017. godini. Imajući u vidu da je osnovni cilj projekta zadovoljavanje potreba što većeg broja građana u mjesnoj zajednici, to je na inicijativu građana MZ Saračica, Savjet ove mjesne zajednice iskazao potrebu, da osim nastavka izgradnje trotoara, on bude izgrađen i sa druge strane ulice – rekla je načelnik Odjeljenja za opštu upravu Sanja Pavlović.

Prema njenim riječima, stanovnici tog dijela grada smatrali su neophodnim da se obezbjedi kontituitet pješačke staze sve do objekta osnovne škole.Kako su istakli u svojoj inicijativi, da bi se ostvario cilj projekta, potrebno je da se izgradnja trotoara nastavi i sa druge strane ulice, na kojoj gravitira preko 50 domaćinstava, uz iscrtavanje pješačkog prelaza kojim se objezbjeđuje kontinuitet površine namijenjene pješacima, a samim tim se garantuje bezbjednost i zaštita građana u saobraćaju.

-Imajući u vidu navedeno, gradonačelnik je cijeneći inicijativu građana, te smatrajući je opravdanom, naložio da se u budžetu Grada obezbjede dodatna sredstva u iznosu od 16.897 bez PDV-a za konkretan projekat, odnosno za realizaciju zahtjeva koje je delegirao Savjet MZ Saračica. Na ovaj način, Grad kao partner u projektu, obezbjedio je više od 50 odsto sredstava za izgradnju trotoara, a sve u cilju zaštite bezbjednosti građana u saobraćaju – pojasnila je Pavlović.

Za realizaciju projekta „Jačanje uloge MZ u BiH“, ugovorom između Grada i UNDP-a, predviđeno je da Grad izdvaja 30 odsto, a partner 70 odsto od ukupno planiranih sredstava potrebnih za realizaciju projekata za svaku od šest projektnih mjesnih zajednica. Izbor izvođača radova, kao i nadzor nad izvedenim radovima je u nadležnosti UNDP-a, dok predstavnici Grada imaju konsultativnu ulogu.

(Srpskainfo)