“Jačati saradnju Srpske i Bjelorusije”

Potpredsjednik Vlade Republike Srpske Srebrenka Golić, koja predvodi delegaciju Republike Srpske u dvodnevnoj zvaničnoj posjeti Bjelorusiji, razgovarala je danas u Minsku sa potpredsjednikom Vlade Republike Bjelorusije Vladimirom Dvornikom.

Na sastanku kojem je prisustvovao i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić, ministar prirodnih resursa i ekologije Bjelorusije Andrej Hudik i predstavnik Ministarstva poljoprivrede i hrane Bjelorusije Aleksej Bogdanov razgovarano je o mogućoj saradnji Republike Srpske i Bjelorusije.

Golić je upoznala svog bjeloruskog kolegu sa trenutnom političkom i ekonomskom situacijom u Republici Srpskoj i BiH i istakla da je Srpska nakon proteklih opštih izbora u rekordnom roku formirala vlast i donijela ključne akte za njeno funkcionisanje.

Golićeva je izrazila nadu da je ova posjeta početak intenzivnije saradnje sa Bjelorusijom, prvenstveno u oblasti turizma, poljoprivrede, poljoprivredne i šumske mehanizacije, razmjene studenata i akademskog osoblja, kao i u drugim sferama.

Potpredsjednik Vlade Bjelorusije Vladimir Dvornik zahvalio je delegaciji Republike Srpske na dolasku, ali i na konkretnim prijedlozima kada je riječ o saradnji, što, kako je rekao, samo pokazuje ozbiljnost u namjeri predstavnika vlasti u Republici Srpskoj da dodatno poboljšaju život svojih građana.

Potredsjednik Dvornik izrazio je želju da u što skorije vrijeme predstavnici Ministarstva poljoprivrede Bjelorusije posjete Republiku Srpsku i lično se uvjere u mogućnosti koje ona nudi,  nakon čega bi se moglo govoriti i o konkretnim koracima i potpisivanju sporazuma o saradnji između Republike Srpske i Bjelorusije.

On je izrazio zadovoljstvo što Srpska nema carinskih barijera u izvozu prizvoda, što predstavlja, kako je rekao, korak bliže zajedničkoj saradnji i plasiranju eventualnih zajedničkih proizvoda na druga tržišta.

Potpredsjednik Bjelorusije izrazio je želju da u što skorije vrijeme ugosti i delegaciju privrednika iz Republike Srpske koji bi došli da sa svojim kolegama iz Bjelorusije razgovaraju o konkretnoj saradnji, posebno kada je riječ o poljoprivrednim proizvodima koji bi našli svoje mjesto na policama u Bjelorusiji i obrnuto.

Golićeva je upoznala svog bjeloruskog kolegu sa radom predstavništava koje Srpska ima u Evropi i svijetu i izrazila nadu da bi jedno takvo moglo da se otvori i u Bjelorusiji.

Sastanku sa potpredsjednikom Vlade Bjelorusije prethodio je sastanak delegacije Srpske u Ministarstvu za prirodne resurse i zaštitu životne sredine Bjelorusije. Na sastanku se razgovaralo o konkretnim vidovima moguće saradnje, prvenstveno kada je riječ o upravljanju otpadom i zaštiti životne sredine.

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić je rekla da je fascinirana sa čistoćom na ulicama Minska i izrazila nadu da bi i Republika Srpska mogla da iskoristi iskustva koje Bjelorusija ima u oblasti  upravljanja otpadom.

Minsk se nalazi među 3 najčistija grada u svijetu. Ministar za prirodne resurse i zaštitu životne sredine Bjelorusije Andrej Hudik upoznao je delegaciju Srpske da ta zamlja raspolaže sa mnogo zaštićenih prirodnih područija te da je 9% teritorije Bjelorusije pod zaštitom. Golić je svog bjeloruskog kolegu upoznala sa prirodnim ljepotama sa kojima Srpska raspolaže i napomenula da Srpska ima nešto malo manje od 1% teritorije koja je pod zaštitom.

Delegacija Republike Srpske obišla je danas i najveću fabriku koja se bavi razdvajanjem otpada na području Minska. Srpska još uvijek nema razvijen sistem razdvajanja otpada, a primjeri koji se mogu vidjeti u Minsku pomoći će nadležnima da u narednom periodu urede i tu oblast.

Ministar Bjelorusije pozdravio je mjere koje Srpska želi da uvede novim Zakonom o upravljanju otpadom, prvenstveno kada je riječ o uvođenju naknada za posebne kategorije otpada, kao što su plastične kese, gume, električni i elektronički otad, akumulatori, baterije i otpadna ulja. On je istakao da se u Bjelorusiji takve mjere već odavno primjenjuju i da su se pokazale kao pun pogodak, kada je riječ o prevenciji nastanka otpada i korišćenju prirodnih materijala.

Delegacija Republike Srpske posjetila je i Republički centar za ekološka istraživanja koji se, između ostalog, bavi analizom i praćenjem svih vrsta otpada koje se proizvedu u Bjelorusiji i glavna su institucija za kontrolu dokumenata za procjenu uticaja na životnu sredinu.

Delegacija Republike Srpske koju predvodi potpredsjednik Vlade Srebrenka Golić svoju dvodnevnu posjetu Bjelorusiji završiće posjetom hidrometeorološkom zavodu.

(Nezavisne)

ŠERANIĆ: Utvrditi ko zaista traži posao, a ko je na birou zbog osiguranja

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je da se suština inicijative poslovne zajednice u Srpskoj o izmjeni Zakona o zdravstvenom osiguranju da se utvrdi ko putem biroa zaista traži posao, a ko je prijavljen samo zbog ostvarivanja prava na zdravstveno osiguranje.

DODIK: Ne smijemo dozvoliti da granica na Drini bude i NATO granica

Srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, prisustvovao je danas vojnoj vježbi “Sloboda 2019” u Srbiji, nakon čega će razgovarati sa premijerom Ruske Federacije, Dmitrijem Medvedevim. Nakon vojne vježbe Dodik poručuje da je prikazana organizovanost, opremljenost i odlučnost Vojske Srbije, što prije samo 10 godina nije bilo moguće. “Po ovom prikazu se vidi da je vojska

KOMENTAR: PDP-ova politika jeftinih fraza

Zamislite samo koliko je SDS postao nebitna, marginalana politička opcija kada je PDP Mladena Ivanića, sa svojih šest ili sedam odsto podrške, suvereno stao na čelo opozicionog bloka u Republici Srpskoj.