Sport 27.08.2019.

JAĆIMOVIĆ: Ministarstvo će podržati nastup Vaterpolo kluba “Banjaluka” na turniru u Barseloni

ČITANJE: 2 minute

Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske podržavalo je i podržavaće učešće u evropskim takmičenjima Vaterpolo kluba “Banjaluka”, rekao je danas pomoćnik ministra za sport Dragan Jaćimović.

Jaćimović je naglasio da predstojeći kvalifikacioni turnir Lige šampiona u vaterpolu, koji će biti održan u Barseloni, predstavlja veliko iskustvo za momke ovog banjalučkog kluba, a koje će kasnije moći da prenesu u domaćoj ligi.

“Rezultat jeste važan, ali nije u prvom planu”, rekao je Jaćimović na konferenciji za novinare u Banjaluci i vaterpolistima “Banjaluke” poželio da u Barseloni ostvare što bolji rezultat.

Trener i predsjednik Vaterpolo kluba “Banjaluka” Slobodan Grahovac rekao je da je ovo prvi klub iz Republike Srpske i BiH koji ide na zvanično takmičenje u Barselonu.

“Banjaluka je sada u konkurenciji prebogatih gradova kao što su Istanbul sa 20 miliona stanovnika, Barselona, Bukurešt, Kazanj… i ovo je sigurno veliki događaj za nas”, rekao je Grahovac.

Grahovac je izrazio nadu da će Ministarstvo civilnih poslova /u Savjetu ministara u tehničkom mandatu/ to prepoznati i svim sportskim ekipama iz BiH mogućiti da uplaćivanje kotizacije jer su sportisti, kako je rekao, vrsta ambasadora sporta, odnosno BiH.

“Kao takvi, zaslužili smo da se ta sredstva obezbijede. Kao što vidimo, Rukometni klub `Borac` muku muči sa sredstvima za registraciju igrača. Mi smo uspjeli da obezbijedimo 50 odsto sredstava, sa 50 odsto nas je pomogla i Vlada Srpske. Resorno ministarstvo obezbijedilo je 5.000, grad Banjaluka 5.000, dok je predsjednik Republike Srpske /Željka Cvijanović/ uplatila kotizaciju od 4.500 evra, što je trebalo da uplati Ministarstvo civilnih poslova”, naveo je Grahovac.

On je dodao da je, kada se sve sabere, Vaterpolo klub “Banjaluka” obezbijedio 50 odsto sredstava, 50 odsto Vlada Srpske, a od BiH nisu dobili ništa, iako je kao prvak predstavljaju.

“To je u budućnosti veliki zadatak i Ministarstva porodice, omladine i sporta i svih političara iz Republike Srpske ali i FBiH – da se sportskim ekipama omogući takmičenje u Evropi, a samim tim im i sredstva. Ministarstvo civilnih poslova mora da veliki dio tih obaveza preuzme na sebe”, ukazao je Grahovac.

Vaterpolo klub “Banjaluka” će u kvalifikacijama za Ligu šampiona, koje će biti održane od četvrtka, 29. avgusta, do nedjelje, 1. septembra, igrati u grupi “B” u Barseloni.

U ovoj grupi, u kojoj je domaćin “Barselona”, nalaze se i “Sintez” iz ruskog Kazanja, “Steaua” iz Rumunije, “Pan” iz Francuske i “Enka” iz Turske.

(Srna)