Sport 09.04.2019.

JAĆIMOVIĆ O NASTUPU FUDBALERKI IZ BANJALUKE U BEOGRADU: Djecu van politike

ČITANJE: 2 minute

Ženska fudbalska ekipa Medicinske škole iz Banjaluke legalno učestvuje na Svjetskom školskom prvenstvu u fudbalu u Beogradu i njen nastup je odobrilo i Ministarstvo civilnih poslova BiH, kazao je danas Dragan Jaćimović, pomoćnik ministra porodice, omladine i sporta u Vladi RS.

Ministarstvo porodice, omladine i sporta RS reagovalo je danas na tvrdnje da je fudbalska ekipa banjalučke srednje škole nastupom u Beogradu prekršila propise i istaklo da je neprihvatljivo “da se cijela ova priča stavlja u negativan kontekst i da se djeca iskorištavaju u dnevnopolitičke svrhe”.

“U skladu sa zaključcima i propisima, naše ministarstvo je tražilo odobrenje Ministarstva civilnih poslova BiH za učestvovanje u radu i manifestacijama pod pokroviteljstvom Međunarodne školske federacije (ISF) i taj zahtjev je ovo ministarstvo odobrilo 28. septembra 2015.”, rekao je Jaćimović i dodao da se u rješenju, između ostalog, navodi “da ne postoje smetnje da učenici i učenice koji učestvuju u sistemu školskog sporta RS u organizaciji Ministarstva porodice, omladine i sporta uzmu učešće u sportskim manifestacijama pod pokroviteljstvom Međunarodne federacije školskog sporta sa sjedištem u Belgiji”.

Jaćimović je naglasio i da je ovo rješenje doneseno na osnovu Zakona o sportu u BiH.

“Male olimpijske igre su projekat koji Ministarstvo uspješno realizuje već 15 godina i zahvaljujući kvalitetu i saradnji sa Savezom za školski sport Srbije RS je od 2015. članica Međunarodne federacije školskog sporta. Ministarstvo podržava razvoj i popularizaciju školskog sporta, kao i svaku mogućnost da se djeca sa ovih prostora predstavljaju na svjetskim takmičenjima jer je to najbolji način da napreduju i da postanu profesionalci. Sportisti RS su naši najbolji ambasadori i sportom ruše sve granice”, naveo je on.

Danas se saopštenjem oglasilo Ministarstvo civilnih poslova BiH, u kojem je navedeno da “se postavlja pitanje o odgovornosti Svjetske sportske školske federacije koja je dozvolila ovoliko uplitanje politike, da će uputiti protestno pismo i pozvati ih na odgovornost, a uputiće proteste i na adrese Ministarstva porodice, omladine i sporta Republike Srpske i Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije”.

(Nezavisne)