Vijesti 10.12.2015.

Jagma za garsonjerama u Banjaluci

ČITANJE: 3 minute
stan
Garsonjere i manji jednosobni stanovi na području grada budu kaparisani i rasprodati i prije izgradnje zgrada, a zbog tako velike potražnje gotovo da ih nema u ponudi u centru, ali i periferiji, potvrdili su nam u agencijama nekretnina, ali i potencijalni kupci.

-Obišla sam nekoliko agencija za nekretnine, tražim stan do 30 metara kvadratnih, ali nisam ništa našla. Kažu da izgradnja novih zgrada počinje naredne godine, ali da na garsonjeru i useljenje mogu računati tek nekada u 2017. U oglasima sam vidjela da se prodaje tek jedna garsonjera, od 27 metara kvadratnih, ali njena cijena je preko 60.000 maraka, što je stvarno mnogo novca za tako mali prostor- kazala je jedna Banjalučanka.

Kako kažu iz banjalučkih agencija za nekretnine, trend kupovine stanova manje kvadrature aktuelan je unazad nekoliko godina, dok investitori visoke cijene pravdaju velikom potražnjom.

-Cijene novih manjih stanova u centru iznose oko 2.300 KM po metru kvadratnom, dok se dalje od centra mogu naći i za 1.800 KM. Mali stanovi su najtraženiji i budu rasprodati unaprijed. Nema ih u prodaji jer su oni najjeftiniji pa ih uglavnom unaprijed kaparišu- kažu u agenciji “Fakom”.

Prema njihovim riječima, jedan od razloga za potražnju manjih stanova, koji su za nijansu skuplji od većih, je i to što je u jednom periodu došlo do stagnacije u izgradnji stambenih zgrada. Takođe, ranije su, kažu, bili povoljniji stambeni krediti pa su se proteklih godina kupci više opredjeljivali za veće stanove.

-Male stanove najviše traže, kako u novim zgradama, tako i u starim. Neko traži isključivo nove stanove, a neko one u starim zgradama koje moraju adaptirati, ali im je raspored bolji- ističu u ovoj agenciji.

U agenciji “Remax” tvrde da su razlozi za visoke cijene stanova višestruki, ali investitori imaju nekoliko opravdanja za to.

-Postoje određene specifičnosti kada su u pitanju cijene stanova u Banjaluci, prvenstveno zato što do dvije godine unazad nisu mnogo građeni objekti pa je samim tim i potražnja sada veća. Mladi bračni parovi ograničeni su iznosima kredita, tako da se odlučuju za stanove manje kvadrature. Manje stanove traže i ljudi iz drugih gradova, najčešće za djecu koja studiraju u Banjaluci, tako da budu rasprodati i prije nego što budu završeni. Stanovi manje kvadrature novije gradnje u centru koštaju i do 2.600 KM po kvadratu, ali to zavisi od uslova, dok se manji stanovi starije gradnje u centru kreću oko 2.000 KM po kvadratu- kažu u ovoj firmi.

Da su manji stanovi najtraženiji, zbog čega im je cijena po kvadratu viša za 150 do 200 KM u odnosu na veće, potvrdili su nam i u agenciji “Senzor”.

-Novija gradnja je skuplja, ali manji stanovi se odmah rasprodaju, bilo da su novi ili stari, uglavnom starijim ljudima, kupcima koji prodaju veće stanove pa traže manji za sebe ili ih kupuju djeci. Trenutno imamo jedan manji stan u ponudi u neposrednoj blizini centra, stara gradnja, i košta 1.750 KM po kvadratu- ističu u “Senzoru”.

(NN)