Vijesti 04.05.2017.

Jagode luksuz: Banjalučanima sve teže da izdvoje novac za voće

ČITANJE: 2 minute

Sezona jagoda uveliko je počela, ali građani za sada samo obilaze štandove čekajući da pojeftine, jer kilogram košta i do osam maraka.

Već danima marketi i tržnice prekriveni su crvenom bojom. Jagode su stigle, a cijene se drastično razlikuju na svim mjestima. U većini marketa kilogram jagoda košta od šest do osam maraka, dok je na pijaci nešto jeftinije. Tako se kilogram može naći i za četiri marke, ali ima i onih koji ih prodaju i po šest.

Građani kažu da jagode izgledaju prelijepo i da ih mame, ali da su prodavci u cijeni ipak pretjerali.

– Skupo je, preskupo. Po marketima ih samo gledam, pa sam sada svratila na tržnicu, ovde je malo jeftinije, ali opet je skupo. Jesu fine, ali ipak ću ja da sačekam još malo. Vjerujem da će za koji dan već biti jeftinije – kaže Dragica Kojić, dok na pijaci razgleda štandove.

Dodaje da je tužno što nam i voće postaje luksuz, te da se plaši šta nas sljedeće godine očekuje.

Prodavci na tržnici kažu da kilogram rijetko ko kupuje, pa su zato jagode rasporedili u manje korpice, od pola kilograma, ali i od 300 grama.

– Kupuju ljudi, ali samo po malo. Da prodajem na kilu mislim da za dan ne bih prodala tri kile. Ovako po 200 grama, koji koštaju 1,50 KM, neko i kupi – kaže Borka sa Manjače i dodaje da će ovim tempom sljedeće godine jagode morati prodavati na komad.

Cijenu je maksimalno snizila i Grozda Grbić, koja svoje domaće jagode prodaje za 3,50 KM.

– Moje su jeftinije, jer su to jagode iz moje bašte, jutros sam ih brala, a sadim ih u Lijevču. Sve one koje su skupe, znači da nisu domaće. Zbog toga se cijene toliko razlikuju – kaže Grozda, čiji se štand crveni od jagoda i za sada, kaže, zbog niske cijene uspije nešto da proda.

Od egzotike, samo ananas

Do prije nekoliko godina, banjalučka pijaca vrvila je od egzotičnog voća i povrća, što danas nije slučaj. Avokado, mango, papaja, artičoka i đumbir više nema mušterije, pa ih prodavci i ne nabavljaju.

– Imala sam nekad avokado i mango, ali niko to više ne kupuje. Sad imam samo ananas, ali i on propadne, pa moram da snizim cijenu ispod nabavne. Kupim ga za pet maraka, a prodajam za tri – požalila se jedna prodavačica.

(EuroBlic)