Vijesti 20.04.2016.

Jahorina nije zaslužila treću “zelenu zimu”

ČITANJE: 2 minute
jahorina
Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Predrag Gluhaković rekao je da je Jahorina potencijal i privredna destinacija koja zaslužuje pažnju.

Gluhaković je na panelu “Turizam kao generator rasta i razvoja privrede Republike Srpske – slučaj Jahorina”, u okviru Ekonomskog foruma, naglasio da ova planina nije zaslužila da joj se desi treća “zelena zima”.

“Ovaj forum će doprinijeti da čujemo iskustva i da razgovaramo sa menadžmentom Olimpijskog centra i poslovnim ljudima”, naveo je Gluhaković i najavio da će u drugoj polovini godine u Moskvi biti održana velika konferencija na kojoj će biti riječi o turizmu i o zaintersovanosti ruskih investitora za Jahorinu i banje Republike Srpske.

On je dodao da će razgovarati sa hotelijerima i menadžmentom Olimpijskog centra “Jahorina” o tome šta se može uraditi do početka iduće zimske sezone.

Prema njegovim riječima, potrebno je da bude riješeno statusno pitanje Jahorine – imovinski odnosi, infrastruktura i drugo, jer ti problemi nisu od juče.

Gluhaković je napomenuo da će biti razmotrene i mogućnosti zajedničkog ulaganja sa Srbijom kada je riječ o skijalištima.

On je istakao da će Vlada Republike Srpske nastojati da riješi obaveze koje Olimpijski centar ima prema Investiciono-razvojnoj banci /IRB/ i odnose koje ima sa “Upijem”, kao i druga potraživanja koja klijenti imaju od Jahorine.

“Sve to ne možemo riješiti preko noći. Zajedno moramo naći rješenje jer Vlada Republike Srpske stoji iza Jahorine”, poručio je Gluhaković.

Direktor Olimpijskog centra “Jahorina” Velibor Lazarević naglasio je da je Jahorina proglašena jednim od ključnih resursa Republike Srpske i da je u toku rješavanje problema koji su nagomilani proteklih 20 godina kako bi se moglo pregovarati sa potencijalnim partnerima.

On je istakao da se prvo moraju riješiti dvije ključne stvari -kredit IRB-a i presuda koja se odnosi na “Upi” iz Istočnog Sarajeva.

“Ako bismo riješili te probleme, Jahorina može da krene dalje i potrebno je veoma malo da se ona uredi. Dovoljno je završiti sistem vještačkog osnježavanja i ulagati u ljetne sadržaje”, rekao je Lazarević i dodao da su “Skijališta Srbije” izrazila želju da uđu u Olimpijski centar putem dokapitalizacije, ali se prvo moraju riješiti problemi.

(Agencije)