Vijesti 12.04.2016.

Jajce: Inicijativa da se rijeka Pliva proglasi parkom prirode

ČITANJE: 1 minuta
pliva
“Rijeka Pliva – park prirode“ inicijativa je Sportsko ribolovnog udruženja “Zlatovčica” Jajce koju su podržale Opština Jajce i opštine Jezero i Šipovo.

Potvrđeno je to na sastanku održanom u Kabinetu načelnika Opštine Jajce Edina Hozana. U prisustvu načelnika Opštine Jezero, Dušana Šajina, direktora JU Turistička organizacija Opštine Šipovo, Siniše Pandžića predsjednik UO Sportsko ribolovnog udruženja “Zlatovčica” Jajce Sadija Bašimamović prezentovao je ovu inicijativu.

Iskazana je zajednička spremnost svih opština da se podrži inicijativa Sportsko ribolovnog udruženja “Zlatovčica” Jajce da se rijeka Pliva proglasi Parkom prirode i stavi pod posebnu zaštitu.

Rijeka Pliva je veliki prirodni potencijal i resurs, stanište ptica močvarica, autohtonih vrsta riba, okružena kulturno istorijskim i prirodnim bogatstvom. Sve su to razlozi zbog kojih treba rijeku Plivu i okruženje učiniti ekološkom oazom pod zaštitom.

Tako bi, ovom inicijativom, rijeka Pliva, od izvora do ušća, sa jezerima trebala biti proglašena Parkom prirode čime bi se trajno zaštitile njene obale, flora i fauna.

Uskoro će uslijediti i javna rasprava, a iz Sportsko ribolovnog udruženja “Zlatovčica” Jajce pozivaju sve zainteresirane građane da daju svoje mišljenje o pomenutoj inicijativi. Svoje prijedloge, primjedbe i sugestije građani mogu dostaviti pismenim putem na adresu Udruženja ili u Opštinu Jajce.

Iz Zlatovčice, prošlogodišnjeg domaćina 35. Svjetskog prvenstva u mušičarenju, zahvaljuju svima na podršci inicijativi i pozivaju na zajedničko djelovanje na zaštiti i očuvanju rijeke Plive, bisera grada Jajca.

(Agencije)