Vijesti 28.01.2016.

Jake policijske snage ispred Suda BiH, očekuje se odluka o Radončiću

ČITANJE: 3 minute
tuzilastvo
Ispred Suda BiH je pojačano prisustvo policije, a brojne novinarske ekipe očekuju odluku o prijedlogu Tužilaštva BiH za određivanje mjera pritvora Fahrudinu Radončiću.

Njegova advokatica Vasvija Vidović po izlasku iz Suda BiH izjavila je kako ne želi davati izjave jer ni sama ne zna kakva je odluka Suda.

Prema njenim riječima, Sud BiH odluku o mjerama pritvora mora donijeti do 13:30 sati.

Prvo ročište je završeno sinoć u 22 sata, a tužilački tim je šest sati iščitavao transkripte presretenih telefonskih razgovora, Viber i SMS poruka Radončića, Bakira Dautbašića i Bilsene Šahman.

Navedeni razgovori, kako je rekao tužilac Božo Mihajlović, dokazuju stav Tužilaštva BiH da je Radončić, uz Dautbašića i Šahmanovu, zastrašivao Azru Sarić, bivšu djevojku ubijenog Ramiza Delalića i svjedokinju u sudskom predmetu koji se na Kosovu vodi protiv Nasera Keljmendija.

Prema riječima tužioca Bože Mihajlovića, Tužilaštvo BiH predložilo je jednomjesečni pritvor za Radončića zbog postojanja osnovane sumnje da je osumnjičeni počinio krivično djelo ometanje istrage.

Također, Tužilaštvo BiH Radončića tereti za udruživanje radi činjenja krivičnog djela i obećavanja nezakonite nagrade ili koristi.

Pored ostalog, Mihajlović je podsjetio da su se Dautbašić i Šahman sastali s Azrom Sarić kako bi je “zastrašili i ucijenilI” ukoliko ona ne pristane da u svom svjedočenju “zaštiti” Radončića što je ona kasnije prijavila Tužilaštvu BiH.

Na jučerašnjem ročištu, pored ostalog, tužilac je rekao da je Dautbašić u dva navrata pokušao kontaktirati novoimenovanog direktora SIPA-e Pericu Stanića, s kojim “ne uspostavlja poziv”.

U telefonskim razgovorima se spominju i pripadnici Granične policije BiH i SIPA-e u komunikaciji s Dautbašićem. U više telefonskih razgovora spominje se i Zijad Hadžijahić, zaposlen u ambasadi Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu.

Dautbašić i Radončić, na osnovu transkripta telefonskih razgovora, Hadžijahiću “obećavaju” da će njegovu suprugu Nermanu imenovati za ambasadoricu BiH u Sloveniji ukoliko on “izvrši pritisak na pravosuđe BiH.”

Radončić je, sa druge strane, u svom iskazu koji je dao jučer Tužilaštvu BiH negirao sve optužbe koje su stavljene na teren gdje tvrdi kako je u pitanju “montirani proces.”

Vidović je zatražila da se iz čitanja izuzmu određeni dijelovi za koje smatra da ne trebaju biti objavljeni u javnosti što je sutkinja odobrila. S druge strane, Radončićev glavni branilac Dragan Barbarić zatražio je izuzeće postupajućeg tužitelja Mihajlovića zbog “konflikta i neprimjerenih riječi” između odbrane i tužilačkog tima Radončića, na što je sutkinja rekla kako je to nadležnost glavnog tužioca.

Podsjetimo, Radončić, lider Saveza za budućnost BiH (SBB BiH) i delegat Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, uhapšen je u ponedjeljak 25. januara u okviru akcije Lutka 2.

U istoj akciji ranije su, 11. januara ove godine, uhapšeni dugodišnji sekretar Ministarstva sigurnosti BiH Bakir Dautbašić i njegova nejvenčana supruga Bilsena Šahman također zbog pokušaja utjecaja na Sarić u decembru 2015. godine. Oboje su trenutno u jednomjesečnom pritvoru.

(NN)