Vijesti 12.01.2021.

JAKUPOVCI KOD LAKTAŠA: Starca napali njegovi belgijski ovčari, komšije ga spasile u posljednji čas

ČITANJE: 4 minute

Jauci koji su dolazili iz komšijskog dvorišta slutili su na nesreću. Starina Mile Vrbljanac (72) ležao je nepomično, iskidane odjeće, izgrižen po cijelom tijelu, a njegova dva belgijska ovčara kružila su oko svog vlasnika koji je u sekundi postao njihov plijen.

Tim riječima je za “Glas Srpske” priču o nesrećnom događaju u mjestu Jakupovci u Laktašima ispričao Petar Mitrović, koji je sa Goranom Aničićem iz krvoločnih čeljusti pasa odbranio komšiju.

– Sinoć nešto prije 21 čas začuli smo zapomaganje iz komšijskog dvorišta. Prizor koji smo tamo zatekli ledio je krv u žilama. Komšiju Milu napali su njegovi psi, iz kojeg razloga to niko ne zna. Udarali smo u ogradu koja je bila zaključana i vikali da otjeramo pse, a onda je Goran, koji je inače lovac, lovačkom puškom jednog ubio, a drugog ranio. Drugog načina nije bilo. Razvalili smo kapiju nekim alatom i pokušavali da odbranimo komšiju od tog drugog ranjenog psa – ispričao je Mitrović koji je pripadnik Granične policije BiH.

Mitrović je ispričao da je starac, koji živi sam, bio izgrižen po cijelom tijelu.

– Kada smo vidjeli šta se dešava nismo se dvoumili ni sekunde, znali smo da moramo pomoći unesrećenom čovjeku. Nismo razmišljali o tome da bi i sami mogli postati žrtve agresivnih pasa. Moja majka je pozvala policiju i hitnu pomoć koja je odvezla povrijeđenog čovjeka – rekao je Mitrović i dodao da je pitanje kako bi se ovaj nemili događaj završio da nisu stigli na vrijeme.

U Univerzitetskom kliničkom centru RS su naveli da je sanitetskim vozilom Doma zdravlja Laktaši u Urgentni centar UKC-a dovezen M.V.

– Pacijent je primljen sa ugriznim ranama, zbrinut, a potom pušten na kućno liječenje uz terapijske preporuke – naveli su iz UKC-a.

U Policijskoj upravi Banjaluka istakli su da im je ovaj slučaj prijavljen, te da se dežurni tužilac izjasnio da nema elemenata krivičnog djela.

Načelnik Odjeljenja za inspekcijske poslove u opštini Laktaši Nikola Koprena rekao je da je opštinska inspekcija juče oko 21 čas obavještena od strane službenika policijske stanice Laktaši da su dva psa, ničim izazvana, napali svog vlasnika prilikom ulaska u dvorište i nanijeli mu teže povrede, te je tom prilikom vlasnik odvezen i hospitalizovan u UKC-u.

– Prilikom odbrane vlasnika od agresivnih pasa, jedan pas je usmrćen, a drugi je povrijeđen, te je, po prijavi, veterinarska inspekcija i nadležna veterinarska ambulanta, zbrinula leš psa i obezbijedila povređenog psa da ponovo ne nanese povrede trećim licima. Veterinarska inspekcija je postupila po procedurama utvrđenim veterinarskim zakonima i podzakonskim aktima kod sumnje na bjesnilo – rekao je Koprena.

Prije četiri godine sličan događaj uznemirio je mještane banjalučkog naselja Pobrđe, gdje su dva psa rase azijat izgrizli pet osoba. Psi su tada preskočili ogradu visoku metar i po, dok je njihova vlasnica čistila boksove u kojima su bili i napali ljude na ulici. U odbrani sina i supruge od razjarenih pasa teško je povrijeđen Mlađan Radaković, koji je potom preminuo od srčanog udara u bolnici, dok su ljekari pokušavali da mu saniraju povrede. Psi koji su napali građane nisu bili vakcinisani, a vlasnica je u oktobru prošle godine nepravosnažno osuđena na kaznu od 12.000 maraka.

Socijalizacija

Odgajivač pasa Aleksandar Arežina kaže za “Glas” da je socijalizacija svake rase ključna u prvih šest mjeseci, a potom slijedi pravilna dresura.

– U prvih pola godine života psa važno je naučiti ga na uticaj drugih ljudi, voditi računa o zdravstvenoj njezi, redovnoj vakcinaciji, ali i ishrani životinja. Potrebno je jačati kinološka društva da se ljudi edukuju i da znaju da pas nije igračka već da mu je potrebno posvetiti vrijeme. Nikada pas neće ugristi bez razloga. Sa psima, posebno tim opasnim rasama treba raditi – rekao je Arežina.

(Glas Srpske)

Oznake: Jakupovci, pas