Vijesti 30.08.2016.

Janković: Banjaluci potrebni vizija, plan i rad

ČITANJE: 2 minute

Ključna stvar za uspjeh jednog gradonačelnika je da shvati da je on „sluga“ građanima, kaže u razgovoru za „EuroBlic“ prvi čovjek Ljubljane Zoran Janković.

Za osvajanje tri uzastopna gradonačelnička mandata tajna je, kaže, u jasnoj viziji.

– O vođenju grada prije deset godina nisam znao ništa. Grad sam doživljavao kao birokratsku upravu koja kaže „ne može“. Kada smo 2006. moj tim i ja pravili viziju grada radili smo po principu plana koji se radi u firmi – vizija, strategija i ciljevi – kaže Janković.

Kako ste dobili toliko povjerenje građana?

– Jedna od ključnih stvari je pitati građane šta žele. Otvorio sam „pisarnu“ na ulici, gdje je u mjesec dana dvije do tri hiljade ljudi reklo šta žele. Iz toga je nastao i plan. U svemu tome, jako je važno da imaš većinu u gradskoj skupštini.

Šta nedostaje Banjaluci da bude još moderniji grad?

– Mogu da govorim šta me je iznenadilo u Banjaluci, a to je čistoća, pješačka zona, zelenilo. To su plusevi koji mi prvo padaju na pamet. Ali, problem svih naših gradova su radna mjesta. Ako imaš zaposlene ljude plaćaju se doprinosi, više se troši, veća je proizvodnja. Jednostavno, treba se aktivirati poslovna zona. Trgovina, industrija i hotelijerstvo su stvari koje otvaraju mnoge mogućnosti za šta Banjaluka ima dobru osnovu. Meni najviše nedostaje most preko Save. Ako bi to bilo riješeno bilo bi mnogo lakše doći u Banjaluku i sigurno bi bilo i više turista, a onda i investicija.

Zašto ste podržali baš Igora Radojičića za gradonačelnika i kako ocijenjujete njegov program?

– Upoznali smo se na nekoliko konferencija. On je u principu čitao naš program za Ljubljanu i uvažio mnoge ideje. Infrastrukutra je prvo što svugdje iziskuje da se prioritetno rješava. Problem je „Toplana“, a ideja da se pređe sa mazuta na bio-masu ne samo da je jeftinija nego je i ekološki prihvatljivija. Treba se omogućiti i otvaranje više vrtića. Pješačka zona je veliki izazov. Ono što sam primjetio u njegovom programu je gradski arhitetka, što ima i Ljubljana i u koga lično imam veliko povjerenje. Sviđa mi se što je među građanima, ali to mora nastaviti ne samo kao kandidat, već kao i gradonačelnik.

(blic.rs)