Region 07.06.2021.

JANŠA: Kroz izvještaj Savjeta Evrope, Dunja Mijatović širi lažne vijesti o Sloveniji

ČITANJE: 1 minuta

Slovenački premijer Janez Janša optužio je komesarku Saveta Evrope Dunju MIjatović za širenje “lažnih vesti” jer je u svom izveštaju kritikovala stanje medijskih sloboda u Sloveniji.

„Žalosno, Dunja Mijatović je deo mreže lažnih vesti. Dobro je plaćena našim novcem,“ napisao je Janša u Tviter objavi na engleskom jeziku, prenose agencije.

U svom izveštaju objavljenom prošle nedelje, Mijatović je slovenačku vladu pozvala da zaustavi pogoršanje situacije na delu medijskih sloboda i sloboda izražavanja.

U izveštaju koji je napravila nakon posete Sloveniji i razgovora s više visokih predstavnika, spomenula je kao probleme u Sloveniji uznemiravanje i zastrašivanje novinara, kao i tužbe protiv nekih od njih, upozorivši da neki postupci slovenačke vlade mogu narušiti nezavisnost, kredibilnost i financijsku stabilnost javnih medija.

Slovenački premijer Janša koji je po treći put došao na čelo vlade u ožujku lani, nakon što je prijašnja vlada odstupila, od samog početka, od samog početka svog mandata vodi svojevrsni verbalni rat s novinarima koje optužuje da djeluju u interesu „ekstremna“ ljevice, nastojeći izazvati pad vlade, a prigovaraju mu i „autoritaran“ stil, te pokušaje utjecaja na nezavisna državna tijela.

(SB)