Biznis 22.12.2015.

Japan obećava: U 2016. ono što ne pamtite 25 godina

ČITANJE: 1 minuta
Japan
Japan planira rekordnu potrošnju u narednoj fiskalnoj godini od skoro 800 milijardi dolara, kako bi podigao ekonomske aktivnosti i zaustavio rastući dug.

Japanski ministar finansija Taro Aso obećao je da će podstaći privredni rast i sprovesti fiskalne reforme pomoću budžetske potrošnje od 96,7 biliona jena (797,53 milijarde dolara) u narednoj fiskalnoj godini, koja počinje u aprilu 2016. godine.

Ta cifra je, kako navodi Rojters, blago iznad potrošnje planirane za tekuću godinu od 96,3 biliona jena.

Potvrđujući cifre koje je Rojters objavio još prošle nedjelje, japanski ministar finansija je rekao da će poreski prihodi Japana dostići 25-godišnji maksimum u fiskalnoj 2016. godini od 57,6 biliona jena.

-Takva procjena prihoda, zasnovana na očekivanom ekonomskom rastu od nominalnih 3,1 odsto i realnih 1,7 odsto, omogućiće vladi u Tokiju da smanji emisiju obveznica za 2,4 biliona jena od ove godine, na 34,4 biliona jena- izjavio je Aso.

U budžetskom planu za fiskalnu 2016. godinu, sadržano je i obećanje japanskog premijera Šinza Abea da će obuzdati teret duga, koji je jedan od najvećih u industrijalizovanom svijetu, čak i ako se nastavi sa podsticanjem ekonomije korišćenjem “koktela” ekpanzivnih mjera.

-Ovaj budžet je odgovarajući za pravljenje prvog koraka na našem novom fiskalnom planu, dok istovremeno težimo ekonomskom oporavku i fiskalnoj konsolidaciji- izjavio je Aso novinarima nakon predstavljanja budžetskih podataka, i dodao da vlada ostvaruje napredak na planu dostizanja primarnog budžetskog suficita do marta 2021. godine.

(B92)