Magazin 28.12.2015.

Japan plaća odštetu za seksualno iskorištavanje žena u Drugom svjetskom ratu

ČITANJE: 1 minuta
japan zene
Japan i Južna Koreja postigli su istorijski dogovor o rješavanju pitanja seksualnog iskorištavanja žena u japanskim javnim kućama tokom Drugog svjetskog rata.

Prema ovom dogovoru, Tokio će platiti odštetu od 8,3 milijardi dolara fondu koji u Južnoj Koreji brine o žrtvama, prenio je Bi-Bi-Si.

Ovo pitanje odavno je opterećivalo odnose dvije zemlje, a Seul je zahtijevao snažnije izvinjenje Japana i isplatu nadoknada žrtvama.

Ovo je prvi sporazum kojim se reguliše ovo pitanje od 1965. godine, a sklopljen je nakon što su obje strane pristale da se ubrzaju razgovori.

Objava je uslijedila nakon što je japanski ministar spoljnih poslova Fumio Kišida stigao u Seul na razgovore sa kolegom Jun Bjung Seom.

Japanski premijer Šinzo Abe ponudio je izvinjenje, rekao je Kišida novinarima poslije sastanka.

– Abe, premijer Japana, nudi iskreno izvinjenje svima koji su prošli kroz velike patnje i zadobili ožiljke koje je teško zaliječiti fizički i mentalno- rekao je japanski zvaničnik.

Abe i južnokorejski predsjednik Park Geun Hje razgovaraće telefonom poslije objavljivanja sporazuma, prenijeli su japanski mediji.

(Agencije)